Finland: Minister Mikkonen: USA:s utträde ur klimatavtalet från Paris undergräver inte avtalet, EU fortsätter på den ambitiösa linjen

NordenBladet — Förenta staternas regering har meddelat att den i går har lämnat in begäran om utträde ur klimatavtalet från Paris. ”EU beklagar djupt Trumpadministrationens ensidiga beslut om att USA lämnar Parisavtalet. EU står fast vid avtalet, och världen kan också i fortsättningen räkna med att Europa visar globalt ledarskap i kampen mot klimatförändringen”, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen.

”Europa kommer att leda genom att föra en ambitiös klimatpolitik och genom att fortsättningsvis stödja fattiga och utsatta.”

”USA:s utträde ur Parisavtalet innebär att vi andra måste öka samarbetet ytterligare – och vi kommer att fortsätta arbeta med delstater, städer och civilsamhället i USA när det gäller att stödja klimatåtgärder”, säger minister Mikkonen.

Målet med Parisavtalet är att begränsa den globala uppvärmningen till klart under två grader Celsius jämfört med förindustriell tid och sträva efter att uppvärmningen inte ska överstiga en och en halv grad. Parisavtalet är det första juridiskt bindande klimatavtalet som omfattar största delen av världens växthusgasutsläpp. Avtalet är oåterkalleligt eftersom nästan alla stater i världen har undertecknat det.

Parterna i Parisavtalet sammanträder nästa gång i samband med FN:s klimatkonferens i Madrid den 2–13 december. FN:s klimatkonferens skulle egentligen hållas i Chile, men på grund av det inrikespolitiska läget i landet flyttades mötet till Spanien. Under konferensen strävar parterna efter att komma överens om marknadsmekanismerna i Parisavtalet, det vill säga hur länderna kan räkna till godo de utsläppsminskningsåtgärder som de genomför i andra länder. USA kommer troligen att delta i mötet i vanlig ordning.

”Det är viktigt för USA att delta i förhandlingarna så att de kan ansluta sig på nytt senare. De ändrar nu status från part till observatör”, säger Outi Honkatukia, Finlands chefsförhandlare i klimatfrågor.

Honkatukia påminner om att USA:s utträde ur klimatavtalet från Paris träder i kraft tidigast ett år efter utträdet, i november 2020 – dagen efter att Förenta staterna håller presidentval.

Mer information:

Riikka Yliluoma, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 414 1682, riikka.yliluoma@ym.fi

Outi Honkatukia, chefsförhandlare, tfn 050 341 1758, outi.honkatukia@ym.fi

Förenta staternas regering har meddelat att den i går har lämnat in begäran om utträde ur klimatavtalet från Paris.

”EU beklagar djupt Trumpadministrationens ensidiga beslut om att USA lämnar Parisavtalet. EU står fast vid avtalet, och världen kan också i fortsättningen räkna med att Europa visar globalt ledarskap i kampen mot klimatförändringen”, säger miljö- och klimatminister Krista Mikkonen.

Källa: ym.fi


Tags assigned to this article:
FinlandMiljöministerietnyheter på svenska

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory