Minister Mikkonen: Kom med och fira Finlands natur på lördag!

NordenBladet —

Pressmeddelande 28.8.2020 kl. 13.58

I morgon, lördag, firas den finska naturens dag. Sätten att fira är många: man kan hissa flaggan eller till exempel fira med blåbärspaj och en utfärd i naturen. Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen uppmanar finländarna att fira dagen i närmiljön. 

”På naturens dag firar vi allt det som naturen ger oss. Under den här regeringsperioden har vi gjort betydande satsningar på naturvård: Vi har höjt finansieringen för i år med hundra miljoner euro, och det har gjorts verkningsfulla insatser på olika håll i Finland. Inom ramen för det nya Helmi-programmet har vi restaurerat, iståndsatt och vårdat hotade livsmiljöer. Också skogsskyddet utvidgas till att omfatta hela Finland. På lördag är det på sin plats att fira naturen”, säger minister Mikkonen.

Enligt den barometer som miljöministeriet och Finlands miljöcentral nyligen genomförde har finländarnas förhållande till naturen utvecklats i en allt positivare riktning under coronavåren. Största delen av finländarna har tillbringat mer tid i naturen, och också uppskattningen för naturen och olika naturområden har ökat. 

”Nu när det är exceptionella tider har allt fler finländare sökt kraft och sinnesro i naturen. Nationalparker och andra strövområden har lockat betydligt fler besökare än vanligt, och i vissa populära områden har det till och med rått trängsel. Det har varit en glädje att följa detta! Jag vill dock påminna om vikten av att hålla säkra avstånd även ute i naturen. Här i Finland har vi vanligen naturen alldeles inpå hörnet, och vi kan enkelt besöka en närliggande skog. Personligen tänker jag fira den finska naturens dag genom att gå ut i naturen nära hemmet, äta blåbärspaj och hissa flaggan”, säger minister Mikkonen.

Finska naturens dag har sedan 2013 firats den sista lördagen i augusti, och inrikesministeriet har från och med 2017 rekommenderat flaggning den dagen. I år finns dagen för första gången med i Universitetsalmanackan. Ett stort antal finländare firar årligen den finska naturens dag, som också ett uppmärksammat ämne i sociala medier. Sätten att fira är många: man kan hissa flaggan eller till exempel fira med blåbärspaj och en utfärd i naturen.
Hur firar du den finska naturens dag? Dela med dig i sociala medier: #finskanaturensdag eller #flaggaförnaturen

Mer information:

Antti Heikkinen, minister Mikkonens specialmedarbetare, antti.heikkinen@ym.fi, tfn 050 348 1406

I morgon, lördag, firas den finska naturens dag. Sätten att fira är många: man kan hissa flaggan eller till exempel fira med blåbärspaj och en utfärd i naturen. Miljö- och klimatminister Krista Mikkonen uppmanar finländarna att fira dagen i närmiljön. 

Källa: ym.fi


Tags assigned to this article:
FinlandMiljöministerietnyheter på svenska

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory