Annons:

Letter har stigit till imponerande positioner i Europeiska kommissionen, och Henrik Hololei är den högst rankade estländaren i Europeiska kommissionen

NordenBladet – Med den nya sammansättningen av Europeiska kommissionen, som inledde sitt arbete i slutet av förra året, har antalet letter ökat markant i förhållande till landets storlek i tunga poster inom Europeiska unionens verkställande organ.

Bland de viktigaste kommissionärerna i Europeiska kommissionen är den tidigare premiärministern i Lettland och den tidigare konstellationens vice president Valdis Dombrovskis, som valdes av kommissionens president Ursula von der Leyen som en av de tre vice ordförandena. Dombrovskis samordnar ekonomiska frågor och har samtidigt befattningen som kommissionär för finansiella tjänster, där han blir generaldirektör för finansiell stabilitet, finansiella tjänster och kapitalmarknaden.

I tisdags övertog den lettiska diplomaten Ilze Juhansone posten som generalsekreterare för Europeiska kommissionen, vilket är den högsta möjliga positionen för en icke-politisk tjänsteman vid Europeiska kommissionen. Juhansone har fungerat som vice generalsekreterare sedan maj, då Martin Selmayr, en av de mest inflytelserika personerna i EU, avgick. Juhansone, som tidigare var Lettlands ständiga representant i Europeiska unionen, anslöt sig till Europeiska kommissionen efter det lettiska ordförandeskapets slut 2015. Höga franska och spanska eurotjänstemän var hennes konkurrenter till generalsekreterarposten.

Peteris Ustubs är också medlem av Von der Leyens kabinett, som ger råd till kommissionens ordförande i utrikespolitiska frågor. Den tidigare diplomaten var tidigare anställd av den lettiska beskickningen till Europeiska unionen, från vilken han gick vidare till Europeiska Unionens utrikestjänst (EEAS).

Även lettiskan Baiba Alexei-Tavaresa är en ledamot i Josep Borrellis kabinett, som är en högt uppsatt representant för utrikes- och säkerhetspolitik i Europeiska Unionen. Hon har arbetat som en lettisk diplomat och senare i administrationen för yttre relationer i Europeiska Unionen.

Henrik Hololei är den högst rankade estlänningen i Europeiska kommissionen, som kom från Siim Kallas kabinettchef 2013 till vice generalsekreterare för Europeiska kommissionen och 2015 blev generaldirektör för Europeiska kommissionen för transport och rörlighet.

Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Estland

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory