Annons:

Kommunerna behöver extra pengar, eftersom i estniska grundskolor i allt högre grad går barn till föräldrar som har kommit till Estland för tillfälligt arbete och dessa barn behöver garanteras gratis grundläggande estnisk utbildning

NordenBladet – Estniska kommuner behöver ytterligare pengar för utbildning för barn för utlänningar som tillfälligt arbetar i landet, eftersom det fattas pengar för att anställa assistentlärare.

I en grundskola, som heter Hillar Hansoo i staden Paide, går åtta ukrainsk födda barn som saknar en permanent registrerad hemvist och vars föräldrar kommit in i landet med ett tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd. Det finns tre barn i Viljanni grundskola från Ukraina och ett från Bulgarien.

Vice borgmästaren i Paide, Anneli Tumaski, sa till Olev Keng att eftersom dessa barn får undervisning på estniska och det inte räcker med vanliga skoltimmar, behöver de extra undervisning i estniska. ”Skolan ansöker nu om en assistentlärarplats och lönen för ett läsår skulle vara 21 000–22 000 euro. I framtiden kommer detta behov naturligtvis att växa och ytterligare en andra och tredje assistentlärare kommer att behövas. Då skulle det vara fantastiskt om staten och ministeriet kunde hjälpa oss i detta avseendet.”

Vice borgmästare i Viljanni, Janika Gedvil, kontaktade ministeriet i september förra året för att finansiera skolavgifter för barn som saknar registrerad hemort. ”Förutom hjälpmedlen har vi också ett antal frågor angående finansieringen av skolans elevplatser. Och vi har redan erfarenheter med utländska barn som saknar sjukförsäkring. Svaret var dock att vi naturligtvis skulle garantera en plats för elever som har skolplikt att gå i skolan, och detta gäller bara för så kallad grundutbildning. Och då rekommenderades vi att göra mer samarbete med entreprenörer i vår egen stad”, säger Gedvil.

Ingar Dubolazov, chef för utbildningsavdelningen vid ministeriet för utbildning och vetenskap, sade att ministeriet redan stöder alla kommuner som ansöker om ytterligare medel för att ge språkstöd till invandrare som inte har estniska som modersmål. Stöd ges av stiftelsen Innove.

Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Estland

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory