Estland: Forskare börjar utforska potentialen för artificiell intelligens i offentliga tjänster

NordenBladet – Den estniska forskningsbyrån tecknade ett avtal med ett forskningskonsortium som börjar leta efter möjligheter att utveckla offentliga tjänster med stöd av maskininlärning och artificiell intelligens. Detta är ett forskningsprojekt som finansieras av RITA-programmet ”Användningsmöjligheterna för artificiell intelligens i e-förvaltning”, som genomförs gemensamt av Universitetet i Tartu, Tallinn, Cybernetica AS och utvecklingscentrum för mjukvaruteknologi STACC under två år. Forskningsresultat kommer att användas av ministeriet för ekonomi och kommunikationer och statskansliet för att utveckla en e-stat.

Den estniska offentliga sektorn är mindre än genomsnittet, men dess arbetsbelastning är hög eftersom de tjänster som tillhandahålls av staten och kommunerna måste ha samma nivå. För närvarande är tillhandahållandet av tjänster i Estland inte optimalt organiserat. Ett sätt att förbättra servicekvaliteten utan att öka antalet anställda är att anpassa möjligheterna för artificiell intelligens.

Enligt Ott Velsberg, statens informationschef, har artificiell intelligens redan använts i den offentliga sektorn för att automatisera enklare processer. Det har bidragit till att förbättra kvaliteten på tjänsterna och minska byråkratin. Men svårare processer måste modifieras för att uppnå den bakgrundsfungerande staten. ”Som nästa steg ser vi behovet av att studera konstgjord intelligens på djupet och tillämpa det även på svårare beslutsprocesser. Denna forskning är en bra utgångspunkt för att ta utvecklingen av e-staten till nästa nivå – bakgrundsbaserad, händelsestyrd och kunskapsdriven. Att till exempel tillämpa artificiell intelligens skulle göra det möjligt för patienter att kallas till läkarmottagning för förebyggande vård och därmed förbättra kvaliteten på hälsovården”, förklarade Velsberg.

Resultaten av studien förväntas i slutet av 2021. Budgeten för forskningen är 805 212 euro, som kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden och den estniska statsbudgeten genom RITA-programmet. Syftet med RITA-programmet är att hjälpa staten att utvecklas till en smart abonnent och användare av applikationsforskning.

Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
Estland

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory