Estland: Estniska finansinspektionen har inspekterat Swedbanks huvudkontor

NordenBladet – Estniska finansinspektionen har pĂ„ tisdagen inspekterat Swedbanks huvudkontor i Estland. ÅtgĂ€rden Ă€r en del i granskningen av bankens misstĂ€nkta penningtvĂ€ttaffĂ€rer, som görs tillsammans med Sverige.

– Vi samarbetar fullt ut, sĂ€ger Swedbanks estniska kommunikationschef Kristiina Herodes.

De estniska och svenska finansinspektionerna arbetar tillsammans för att utreda misstankarna om penningtvÀtt.

– Vi har inlett inspektioner pĂ„ plats i veckan. Det hĂ€r Ă€r en del av undersökningen som initierats av Sverige, sĂ€ger den estniska myndighetens talesperson Livia Vosman enligt Reuters.

BekrÀftar uppgifterna

Estniska finansinspektionen bekrÀftar uppgifterna för SVT Nyheter.

”Jag kan bekrĂ€fta att estniska FSA (finansinspektionen reds. anm.) har genomfört en inspektion pĂ„ plats hos Swedbank. Det Ă€r en del av vĂ„r gemensamma undersökning tillsammans med svenska FSA. Undersökningen vĂ€ntas ta nĂ„gra mĂ„nader”, skriver Livia Vosman i ett mejl till SVT Nyheter.

Mer vill myndigheten inte sÀga, utan hÀnvisar till att tillsynsförfarandet Àr konfidentiellt.

Swedbanks estniska kommunikationschef Kristiina Herodes sÀger att myndigheten har inspekterat huvudkontoret i Tallinn pÄ tisdagen.

– De började i dag. Vi samarbetar fullt ut, sĂ€ger hon till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sökt svenska Finansinspektionen för en kommentar, men myndigheten avböjer att kommentera.

– Vi brukar inte kommentera vad andra myndigheter gör, sĂ€ger Victoria Ericsson pĂ„ presstjĂ€nsten.

Klart i oktober

Den 21 februari meddelade svenska Finansinspektionen att man kommer att genomföra en gemensam undersökning tillsammans med de tre baltiska tillsynsmyndigheterna för att klargöra vad som hÀnt och bedöma om Swedbank brustit i sin efterlevnad av penningtvÀttsregelverket.

PÄ mÄndagen uppgav Finansinspektionen att man nu formellt har inlett undersökningen.

”Undersökningen syftar till att bedöma regelefterlevnad och riskhantering för nĂ€rvarande, de senaste Ă„ren, samt före 2016. De tre baltiska myndigheterna kommer att bedöma regelefterlevnad i respektive dotterbank, medan FI kommer frĂ€mst att bedöma Swedbanks (moderbankens) hantering och kontroll av penningtvĂ€ttsriskerna i sina baltiska verksamheter”, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

Finansinspektionen rÀknar med att undersökningen ska vara klar i oktober. DÀrefter ska myndigheten avgöra om Àrendet ska gÄ vidare till en sanktion, man rÀknar med att ett sÄdant beslut i sÄ fall kan tas före Ärsskiftet.High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory