Estalnd: Borgmästaren för Otepää Kaido Tamberg och vice borgmästaren Kajar Lepik greps misstänkta för brott av Centralkriminalpolisen avdelning för mutor

NordenBladet – Kauri Sinkevicius, en presstaleskvinna för södra åklagarmyndigheten, berättade för nyhetsbyrån ERR att ytterligare två personer hade arresterats tisdagen den 7 januari, utöver borgmästaren och vice borgmästaren. Polisen presenterade de misstänkta sina inledande misstankar med hänvisning till en paragraf om förskingring. En av de häktade misstänks även enligt artikeln för missbruk av förtroende.

Efter arresteringen genomsöktes de misstänktas arbetsplats, hem och de företag de har anknytning till.

Enligt Sinkevicius granskar polisen bland annat ett avtal som rör ägandet av en fastighet och av Sangaste slott i samband med arresteringen av borgmästaren i Otepää Kaido Tamberg (socialdemokrat) och vice borgmästaren Kajar Lepik.

Tidigare tillhörde Sangaste slott Sangaste kommun. Efter den administrativa reformen anslöt sig Sangaste kommun till Otepää kommun, men slottet gick gradvis till privat ägande. Kuldar Veere (reformpartiet), medlem av Otepää kommunfullmäktiges inspektionsråd, redovisade ett komplext diagram över hur slottet föll i privata händer.

”Först gjordes en joint venture med ett företag som Heiki Moltsaar (Tambergs kusin) äger för att hantera slottets ekonomi ens på något sätt, och Sangaste kommun hade en majoritetsandel i detta företag. Sedan gick tiden och nästa kontrakt var sådant att där Sangaste kommun beslutade att avstå från delägarskapet till förmån för en förening. Inga pengar erhölls från delägarskapet utan man olagligt använde sig av fem års återbetalningstid. Ursprungligen skulle kommunen förvärva alla föreningens tillgångar när denna sammanslutning en gång skulle upplösas. Detta avsnitt av föreningens bolagsregler ändrades också genom Tambergs förslag så att MTÜ: s tillgångar fördelas enligt föreningens mötesbeslut. Och i detta beslut har kommunen inte längre en majoritet av rösterna, men den är en av de fem delägarna. Alla andra är privata företag. Sammanfattningsvis har kommunen förlorat slottet och dess andel i det. Och när vi tittar närmare på vem de verkliga förmånstagarna av detta slott är, är de individer Heiki Moltsaar och hans fru Annabel Moltsaar”, berättade Veere till ERR.

Finansministeriet tillkännagav nyligen att föreningen Sangaste Asundused skall betala 714 000 euro till Otepää kommun enligt detta avtal. Kommunen var redo att vänta med pengarna från slottet ända till slutet av 2021. Ministeriet uppgav dock att en så lång återbetalningstid i själva verket är ett olagligt lån. Kommunen har fortfarande inte fått pengarna.

Brottsutredningen är i ett tidigt skede och ytterligare bevis samlas in av polisen för att utreda misstankar.

_____________________________________

Sangaste slott representerar en av de 21 platser i Södra Estland som är värda att upptäckas, som är märkta med National Geographics gula fönster och som rekommenderas för kultur- och historiaintresserade att besöka.

Sangaste slott och herrgårdspark skapades efter Englands Windsor slott. Slottets stora saler, arkitektur och historia gör det möjligt att hålla pompösa bröllop och möten samt att övernätta i ett riktigt hotellrum. Slottets restaurang erbjuder lokal mat och äkta rågvin tillverkad av Sangaste råg.

Förutom slottet kan man titta på stallet, mejeriet, ladugården, utsiktsornet och dendroparken.

Källa: NordenBadet.eeHigh quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory