Finland: Utredning: varierande stödbehov bland arbetsgrupper som utreder inomhusluften

NordenBladet — I en utredning som Institutet för hĂ€lsa och vĂ€lfĂ€rd gjort framgĂ„r ett varierande stödbehov, som varierar enligt kommunernas storlek, för multidisciplinĂ€ra grupper som utreder inomhusluften i kommunerna.Institutet för hĂ€lsa och vĂ€lfĂ€rd, Finlands Kommunförbund och FCG har genomfört utredningen SisĂ€Pri som utreder stödbehovet och beslutsfattandet i kommunernas arbetsgrupper som utreder inomhusluften. Resultaten frĂ„n utredningen nyttjas vid verkstĂ€llandet av programmet Friska lokaler 2028.

Enligt utredningen behöver grupperna som utreder inomhusluften stöd för att definiera exponeringsförhÄllanden och hÀlsoaspekter samt sakkunniga utomstÄende experter för utredningar och renoveringsplaner som gÀller byggnader. Arbetsgrupperna som utreder inomhusluften behöver Àven riktlinjer för bedömning av nÀr en byggnad undersökts och ÄtgÀrdats tillrÀckligt samt överlag anvisningar och policies för hur problemen med inomhusluften ska behandlas. Tidsresurser för arbetsgruppen och utbildning för arbetet med inomhusluften önskas Àven i kommuner av flera storleksklasser.

Varierande stödbehov i kommuner av olika storleksklasserEnligt en enkÀt som sÀnts till kommunernas arbetsgrupper som utreder inomhusluften varierar stödbehovet enligt kommunens storleksklass. Till exempel önskar nÀrmast kommuner med mindre Àn 100 000 invÄnare stöd för bestÀmningen av inomhusluftens hÀlsoaspekter.

Större kommuner med över 50 000 invÄnare har frÀmst behov av kompetenta renoveringsplanerare. Kommuner med mindre Àn 50 000 invÄnare önskar stöd för bedömning av nÀr en byggnad undersökts och ÄtgÀrdats tillrÀckligt.Arbetet med inomhusluften upplevs som betydelsefulltEnligt utredningen har arbetsgruppen betydelsen för bedömningen av exponeringsförhÄllanden, hÀlsoaspekter och hur brÄdskande ÄtgÀrderna Àr. De utredningar som gjorts för de som tar beslut i arbetsgrupperna Àr verktyg för prioritering av inomhusluftsrelaterade renoveringar eller investeringar.Slutrapporten för projektet SisÀPri publiceras sommaren 2021.

Mera information:
forskare Kaisa Jalkanen, Institutet för hÀlsa och vÀlfÀrd, tfn 029 524 7985,
specialforskare Anniina Salmela, Institutet för hÀlsa och vÀlfÀrd, tfn 029 524 7712,
tjÀnsteman Vesa Pekkola, social- och hÀlsovÄrdsministeriet, tfn 029 516 3282,

KĂ€lla: Valtioneuvosto.fierror: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory