Nordisk grön vänster: Nattåg förenar Norden och Europa

NordenBladet – Vänsterpartierna i Norden har lagt ett medlemsförslag till Nordiska rådet för att få de nordiska regeringarna att samarbeta för att återetablera nattågsförbindelser mellan de skandinaviska huvudstäderna och vidare till Europa.

Klimatförändringen kräver att vi ställer om våra samhällen i en hållbar riktning. Utsläpp från transport står för ungefär en tredjedel av våra klimatutsläpp. Idag är tågutbudet på tvärs av de nordiska länderna inte konkurrenskraftigt med flygrutterna.

– Av klimatskäl borde vi byta ut flyg mot tåg, ändå har det skett en försämring gällande utbudet av nattåg i Norden. Tidigare fans det en förbindelse från Oslo till Köpenhamn och vidare till Tyskland men denna finns inte längre, påpekar Freddy André Øvstegård från SV i Norge.

Nordisk grön vänster vill så snart som möjligt se satsningar på höghastighetståg samt utbyggd järnvägskapacitet och nya spår mellan Sverige och Norge för att underlätta tågresandet från Norden ut på den europeiska kontinenten. Sådana investeringar tar tid, därför behöver vi också järnvägssatsningar som gör skillnad i närtid, som små justeringar på lok, vagnar och signalsystem samt samordnade tidtabeller och biljettsystem.

– Vi behöver bättre tågförbindelser mellan Nordens städer. Vi vill att tåget ska vara det självklara alternativet för resor mellan Oslo-Göteborg-Köpenhamn, Stockholm-Oslo och Stockholm-Köpenhamn, säger Øvstegård.

Tåget borde vara förstahandsalternativet för alla som reser på semester i Norden och längre ut i Europa. Med nattåg till flera orter kan tåget bli det naturliga sättet att resa till Paris, London, Milano och Barcelona. Nordisk grön vänster anser att det behövs en samlad, nordisk politik för ökat nordiskt tågresande. Norge, Sverige och Danmark bör sätta igång ett ökat samarbete för att återetablera och förbättra nattågsförbindelser både mellan de skandinaviska huvudstäderna och vidare till Europa.

 

Läs medlemsförslaget i sin helhet: https://nordicgreenleft.com/2019/10/25/nattaginorden/

Nordisk grön vänster består av Vänsterpartiet (Sverige), Sosialistisk Venstreparti (Norge), Vänsterförbundet (Finland), Enhedslisten (Danmark), Socialistisk Folkeparti (Danmark), Vinstri græn (Island), Inuit Ataqatigiit (Grönland) och Tjóðveldi (Färöarna).


Tags assigned to this article:
Nordisk grön vänster

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory