Lääne-Nigula kommun: Rõude museum och Rõude bygdegård i Läänemaa landskap – NÖDVÄNDIG INFORMATION & FOTOGALLERI!

Lääne-Nigula kommun: Rõude museum och Rõude bygdegård i Läänemaa landskap – NÖDVÄNDIG INFORMATION & FOTOGALLERI!

NordenBladet – Rõude museum ligger i centrum av Rõude kommun i Läänemaa landskap, längs Haapsalu-Laiküla landsväg vid km 32, i ett hus som ursprungligen byggdes för Rõude grundskola och dagis. Rõude bygdegård ligger också i samma byggnad.

Trots att byggnaden i sig har tidens tand vanskött och det skulle krävas en ordentlig renovering, är organisatörerna både på museet och på bygdegården mycket entusiastiska och man strävar efter att hålla byns liv intressant.

Rõude byförening erbjuder många offentliga tjänster och samhällstjänster: man ordnar barnläger, erbjuder boende- och tvättmöjligheter, lokaluthyrning vid behov, hobbygrupper (vävstolar, symaskiner, snickarverkstad, kurser) och huset har också en liten skönhetssalong, ett litet bibliotek och kontor för Estlands postverk. En barnomsorgstjänst och en ungdomslokal (biljard, tv, internet) har planerats för kommunens yngre invånare.

Rõude museum arbetar med att samla, bevara och förmedla gamla föremål och informera om deras kunskaper och färdigheter. Insamlingen av föremål till Rõude museum började 2005 på gårdarna Sepa, Laose och Uuetoa. Senare kom det föremål från många gårdar i Martna kommun. Museet har utställningar av gamla föremål, fotografier, hemteknik och hantverk, och några av föremålen presenterar den tidigare Kasari-kolchosen.

För att befrämja hantverkshobby ordnas även utbildningsverkstäder och intressanta evenemang. Förutom medlemmarna i föreningen deltar också områdets invånare i museets aktiviteter. Utställningarna ger en översikt över livet i forna tiders Martna härad och byarna runt Rõude. I museet kan du sätta upp varp, väva, använda en slända och få kunskap om spolmaskin.

Om Rõude:

Rõude är en by i Lääne-Nigula kommun i Läänemaa län. Före den administrativa reformen 2017 i Estland tillhörde byn Martna kommun. Rõude ligger längs vägen Haapsalu-Laiküla (även känd som Lihula-vägen) på den norra stranden av floden Kasari. Grannbyarna är Kurevere, Männiku, Kabeli, Soo-otsa, Allikotsa, Kelu och Kloostri.

Rõude ligger i Kullamaa landskommun och är en av de 34 byar som finns i Kullamaa landskommun (som är Allikotsa, Ehmja, Enivere, Jõesse, Kaare, Kaasiku, Kabeli, Kasari, Keravere, Keskküla, Keskvere, Kesu, Kirna, Kokre, Kuluse, Kurevere, Laiküla, Liiküla, Martna, Männiku, Niinja, Nõmme, Ohtla, Oonga, Putkaste, Rannajõgi, Rõude, Soo-tip, Suure-Lähtru, Tammiku, Tuka, Uusküla, Vanaküla, Väike-Lähtru).

Byn Rõude nämndes första gången år 1241.

Rõude museum deltog också i Öppna gårdar-dagen. Se NordenBladets stora fotogalleri om bygdegården i Rõude och museets utställningsobjekt.

Rõude bygdegård (2 bilder):

Rõude museum (33 bilder):

Bilder: NordenBladet/Helena-Reet Ennet
Källa: NordenBladet.ee


Tags assigned to this article:
EstlandLääne-NigulaRõude

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory