Finland: Inreserestriktionerna fortsÀtter till den 9 februari

NordenBladet — StatsrĂ„det beslutade den 7 januari att inreserestriktionerna fortsĂ€tter fram till den 9 februari 2021. Coronaepidemin fortsĂ€tter att tillta tydligt vĂ€rlden över, och i de flesta lĂ€nder ökar antalet smittfall kraftigare Ă€n i Finland. Det Ă€r sĂ„ledes inte motiverat att lĂ€tta pĂ„ begrĂ€nsningarna innan de kompenserande Ă„tgĂ€rder som Ă€r under beredning finns att tillgĂ„ i tillrĂ€cklig utstrĂ€ckning.

I beslutet tillÀmpas grÀnsvÀrdet 25 nya sjukdomsfall per 100 000 personer under de föregÄende 14 dagarna. Detta gÀller SchengenlÀnderna, de EU-lÀnder som inte hör till SchengenomrÄdet och Förenade kungariket.

BegrĂ€nsningarna i trafiken över de inre grĂ€nserna Ă€ndras inteMed trafik över de inre grĂ€nserna avses trafik mellan Finland och SchengenlĂ€nder. Inreserestriktionerna i trafiken över de inre grĂ€nserna gĂ€ller i trafiken mellan Finland och Belgien, Danmark, Estland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, NederlĂ€nderna, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike, med undantag för fritidsbĂ„ttrafiken.

Den dagliga trafiken mellan grÀnsorterna vid landgrÀnserna mellan Finland och Sverige Àr dock möjlig,  likasÄ pendlingstrafik eller trafik pÄ grund av andra nödvÀndiga skÀl mellan grÀnsorterna vid Finlands och Norges landgrÀns. FrÄn Sverige och Estland kan man dessutom pendla till arbete i Finland utan att det krÀvs karantÀn i 10 dygn pÄ eget initiativ.

Det Àr tillÄtet att Àven lÀngs isen passera den inre grÀnsen pÄ grÀnsÀlvarna mellan Finland och Sverige samt mellan Finland och Norge utan att ta i land pÄ en annan stats territorium. Dessutom kan invÄnare i grÀnsorterna och samer passera landgrÀnsen (inklusive sjöar) mellan Finland och Sverige samt mellan Finland och Norge och grÀnsÀlvarna ocksÄ annanstans Àn vid grÀnsövergÄngsstÀllena. Den ovannÀmnda rÀtten ger dock inte rÀtt att passera grÀnsen med motordrivna fordon, med undantag för terrÀngfordon.

Vid de inre grĂ€nserna möjliggör inreserestriktionerna, bortsett frĂ„n de undantag som nĂ€mns ovan, endast Ă„terresor till Finland, transittrafik, arbetsresor och resor pĂ„ grund av andra nödvĂ€ndiga skĂ€l. De som anlĂ€nder till landet rekommenderas att hĂ„lla sig i karantĂ€n i 10 dygn pĂ„ eget initiativ. Den som sĂ„ önskar kan förkorta den frivilliga karantĂ€nen genom tvĂ„ frivilliga coronatester.SmĂ„ Ă€ndringar i begrĂ€nsningarna i trafiken över de yttre grĂ€nsernaMed trafik över de yttre grĂ€nserna avses trafik mellan Finland och lĂ€nder som inte hör till SchengenomrĂ„det. Inreserestriktionerna Ă„terinförs för invĂ„nare i Japan och Sydkorea i trafiken frĂ„n dessa lĂ€nder till Finland. Ändringen trĂ€der i kraft den 11 januari 2021. I övrigt förblir begrĂ€nsningarna i trafiken över de yttre grĂ€nserna oförĂ€ndrade, och de fortsĂ€tter fram till den 9 februari 2021. Inreserestriktionerna har redan tidigare avvecklats i trafiken frĂ„n Vatikanstaten till Finland samt i trafiken mellan Finland och Australien, Nya Zeeland, Rwanda, Singapore och Thailand i frĂ„ga om invĂ„narna i dessa lĂ€nder.Inga Ă€ndringar sker heller i frĂ„ga om att inreserestriktionerna för invĂ„nare i Kina och i de sĂ€rskilda administrativa regionerna Hongkong och Macao som reser frĂ„n dessa omrĂ„den till Finland avvecklas först nĂ€r Europeiska unionens rĂ„d konstaterar att ömsesidigheten tillgodoses tillrĂ€ckligt.

FrÄn följande europeiska lÀnder kan man fortfarande komma till Finland pÄ arbetsresa eller av nÄgon annan nödvÀndig orsak: Andorra, Bulgarien, Cypern, Förenade kungariket, Irland, Kroatien, Monaco, RumÀnien och San Marino. Dessa lÀnders inreserestriktioner motsvarar begrÀnsningarna i trafiken över de inre grÀnserna. De som reser in i landet rekommenderas att pÄ eget initiativ hÄlla sig i karantÀn i 10 dygn.

NÀr det gÀller övriga lÀnder som inte hör till SchengenomrÄdet möjliggör inreserestriktionerna endast Äterresor till Finland och andra EU- och SchengenlÀnder, transittrafik pÄ Helsingfors-Vanda flygplats och annan nödvÀndig trafik. Dessutom rekommenderas det att de som anlÀnder till landet hÄller sig i karantÀn i 10 dygn pÄ eget initiativ. Den som sÄ önskar kan förkorta den frivilliga karantÀnen genom tvÄ frivilliga coronatester.

Förenade kungariket lĂ€mnade EU den 1 februari 2020. ÖvergĂ„ngsperioden upphörde den 31 december 2020. Efter övergĂ„ngsperioden, dvs. frĂ„n och med den 1 januari 2021, tillĂ€mpas pĂ„ Förenade kungarikets medborgare bestĂ€mmelserna om tredjelandsmedborgare vid grĂ€nskontroller.

Regeringen rekommenderar fortsÀttningsvis att man undviker onödiga resor till risklÀnderEnligt grundlagen har finska medborgare och de som bor i Finland alltid rÀtt att ÄtervÀnda till Finland, och var och en har rÀtt att lÀmna landet, förutsatt att rÀtten inte har begrÀnsats med stöd av lag. Regeringen rekommenderar dock fortfarande att man undviker utlandsresor som inte Àr nödvÀndiga till andra lÀnder Àn de som inte lÀngre omfattas av inreserestriktioner.

Den som Äker pÄ resa ska sjÀlv ta reda pÄ vilka inrese- och karantÀnbestÀmmelser som gÀller i destinationslandet vid tidpunkten för resan och beakta de karantÀn- och testningsrekommendationer som gÀller vid Äterkomsten till Finland.

KĂ€lla: Valtioneuvosto.fierror: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory