HUR MYCKET kostar el idag, vad är det nuvarande elpriset (priset på 1 kWh just nu) och hur högt är elpriset imorgon? LIVE LATHUND OM PRISET + Hur mycket el använder olika hushållsapparater

HUR MYCKET kostar el idag, vad är det nuvarande elpriset (priset på 1 kWh just nu) och hur högt är elpriset imorgon? LIVE LATHUND OM PRISET + Hur mycket el använder olika hushållsapparater

NordenBladet – Folk har fått sina första hutlösa elräkningar och de som hittills inte följt elpriserna har börjat övervaka dem noga och minska eller till och med undvika att förbruka el under högpristimmar. Om du inte vill att höjningen av elpriset ska äta upp hela din lön bör du planera klokt användningen av el varje dag, som att tvätta, använda ugn länge och användning av golvvärme under de billigaste perioderna.

Här är en bra och grundlig översikt – all information om priset på el och elförbrukningen!

1. HUR MYCKET KOSTAR EL I FINLANS just nu, i realtid? Hur mycket kostar el idag och imorgon? Hur vet jag när elen är billig och när den är dyr?

NordenBladet.fi:s elpristabell timme för timme (lathund för elmarknadspris) ger enkel och tydlig information om marknadspriset på el (aktuellt pris på börsen). Schemat för elpriser för en heldag, som är lätt, tydligt och bekvämt att läsa och visar elpriset timme för timme, visar det aktuella elpriset i Finland.

Priset på el visas på startsidan av NordenBladets sajt och i hela hemsidan i tabellen till höger på varje sida. Det exakta priset på el kan ses från varje heltimme till nästa heltimme. På den finska sidan (NordenBladet.fi) kan du se finska elpriser.

2. Hur kan man använda NordenBladets elprislathund för att förbruka mindre el och få en lägre elräkning i slutet av månaden?

För att komma igång, kontrollera villkoren i ditt kontrakt med din tjänsteleverantör för att ta reda på exakt vilket paket du har. Om du har ett börspaket per timme är det mycket viktigt att följa elpriset!

Elprislappen kan läsas som trafikljus :
🔴 Röd – dyr pris zon, dvs dagens högsta priser (20 -… eurocent per kWh) (För att spara, försök att använda mindre el under denna tid!)
🟡 Gul – mellanpriszon (10-20 eurocent per kWh)
🟢 Grön – dagens billigaste pris zon (… -10 eurocent per kWh). (Om du vill spara pengar rekommenderar vi att du använder el under den gröna perioden!

(Moms, nätavgift enligt platsen för din nätleverantörs och hemkonsuments accesspunkt och elhandelskostnad läggs till priserna som visas i tabellen)

Husägare och företagare med börspaket bör hålla koll på dagens och morgondagens börskurser varje dag och planera sina mest energikrävande aktiviteter för en billigare (så kallad grön) tidszon. Genom att övervaka elpriset får du lägre elräkningar och du kan spara avsevärda summor på elkostnaderna (hundratals, i vissa fall till och med tusentals euro)!

💡 NordenBladets LIVE-tabell över elpriser har justerats exakt till finsk tid och visar det PRIS SOM GÄLLER JUST NU I FINLAND i Nord Pool Spots kilowattimmar!

En enkel, gratis och tydlig tidsbaserad prislista för både vardagar och helger. Med applikationen NordenBladet ger vi dig dagspriset på el, som du bekvämt kan följa på vår hemsida på din dator och mobiltelefon. Ett bra verktyg att använda varje dag! Många av dem som använde NordenBladet.fi:s el tabell föregående månad fick en halverad elräkning!

3. HUR KAN MAN FÖRBRUKAR MINDRE EL och spara pengar? Vad kan jag göra för att minska elförbrukningen? Jag vill att den genomsnittliga elförbrukningen ska vara lägre och spara el. Hur kan man spara på energi?

a). Värmeisolering
Om ditt hem är dåligt isolerat och din bostad inte kan hålla värme så bra, kommer det att bli en omedelbar ökning av energiförbrukningen. Det är värt att överväga ordentlig värmeisolering av grunden, fönstren och väggarna. Även i mörker kan användning av gardiner minska behovet av uppvärmning i kallt väder. Det snabbaste och billigaste sättet är att vika en stor bastuhandduk eller en lätt filt till en rulle och lägga den på fönsterbrädan som ett tillfälligt “vindskydd”.

b). Rumstemperatur
Behöver du värma lokalen direkt eller indirekt med el (golvvärme/elradiator) är den stora ekonomiska skillnaden redan att sänka temperaturen med ett par grader. Och även här slå på värmen endast vid lågenergitider.

c). Kolla belysningen
Ungefär en fjärdedel av hushållets energiförbrukning går vanligtvis åt till belysning! Vi rekommenderar att alla glödlampor/halogenlampor byts ut mot LED-lampor. En LED eller lysdiod, är en fast halvledarkomponent som omvandlar elenergi direkt till ljus, till skillnad från en glödlampa, där 95 procent av ljuset omvandlas till värme. Genom att använda LED-lampor sparar du upp till 90 procent i elenergi jämfört med en vanlig glödlampa! LED-armaturens livslängd är upp till 50 000 timmar, vilket också sparar på underhållskostnader. Se också till att lamporna inte lyser i onödan och släck lamporna i ett rum där du inte vistas.

d). Användning av tvättmaskin
Anpassa programmet till den mest fördelaktiga tiden på dygnet eller koppla vid behov på tvättmaskinen på natten när elpriserna ligger i röd zon (extra högt) under långa perioder i rad. Vanligtvis är nattetid hälften billigare. Likaså är el oftast billigare på helgerna. Torktumlare förbrukar cirka 450 kWh per år. Att torka tvätten i en torkställning hjälper till att spara pengar.

e). Kylskåp och frysar
Många hem har flera kylar och frysar. Det är mer fördelaktigt att placera produkterna i ett kylskåp och lämna det andra ur bruk för vintern. Under ett år är energiförbrukningen för den äldre generationens kylskåp upp till tiotals euro, vilket kan vara dyrare än maten i kylskåpet. Om det är minusgrader ute kan till exempel en frys i ett skjul eller garage säkert stängas av i 24 timmar när det gäller den dyra tiden och sedan slås på igen.

f). Kontrollera enheter som inte används
Koppla ur apparaten! När du köper hemelektronik bör du vara smart och välja mer energisnåla vitvaror. Men… även om hushållsapparater numera har blivit mer energieffektiva, finns det många olika apparater i våra hem och i verkligheten ökar vår elförbrukning hela tiden. Studier har visat att mer än en fjärdedel av människor håller sina enheter på standby läge. Detta innebär dock att varje watt som spenderas på standby kostar en euro per år. Koppla bort apparater och batteriladdare som du inte använder dagligen. Energiförbrukningen för standby utrustning kan stå för upp till 10 procent av hushållens totala elräkning.

4. HUR MYCKET EL FÖRBRUKAR DE OLIKA APPARATERNA? Vilken typ av hushållsapparater förbrukar mest el? Hur mycket el förbrukar hushållsapparater/hemteknik i genomsnitt?

Elspisen och ugnen förbrukar 23 % per år, ca 280 + 420 kWh. Om vi ​​tar 1,4 kWh som genomsnittsförbrukning vid en användning och räknar med att spisen används 300 gånger och ugnen 200 gånger per år får vi totalt 700 kWh energi per år. Spisar med glaskeramikhäll förbrukar i allmänhet mindre energi än äldre typer av metallhällar.

Kylskåp – Ett kylskåp som är nära tio år gammalt förbrukar 850 kWh el per år, medan de nya A+-kylskåpen bara förbrukar 280 kWh under samma period. Kylskåpet förbrukar i snitt cirka 420 kWh per år. OBS! Ju mer is som samlas i skåpet, desto högre energiförbrukning!

TV – TV förbrukar ca 100 kWh per år. Nyare A+++ led tv förbrukar en tredjedel mindre energi än vanliga TV-apparater med A-klass och cirka 60 % mindre än plasma-TV.

Diskmaskin – förbrukar ca 280 kWh per år. I genomsnitt rymmer en diskmaskin 12 kuvert och förbrukar 1 kWh energi. Om lika många kärl diskas för hand går det åt i snitt 2,5 kWh energi för att värma upp vattnet. Därmed är diskmaskinens energiförbrukning 60 % lägre jämfört med att diska för hand.

Tvättmaskin – förbrukar ca 260 kWh per år.

Torktumlare – är en stor energislukare som använder cirka 450 kWh per år. Eftersom det huvudsakligen är en bekvämlighetsanordning bör den överges av ekonomiska skäl. Äldre maskiner förbrukar i genomsnitt 4 kWh energi per användning, vilket blir 800 kWh per år för 200 tvättar.

Dator – En bärbar dator sparar energi genom att förbruka upp till 80 % mindre el än en stationär dator. Men tabletterna är ännu mer sparsamma. En stationär dator förbrukar nästan 500 kWh el per år, en bärbar dator 60 kWh och en surfplatta bara 3 kWh.

Övriga vitvaror – Av de mindre hushållsapparaterna är de största förbrukarna av el vattenkokare, strykjärn, mikrovågsugn och dammsugare. Mindre energikrävande är kaffemaskin, blender och mixers, hårtork, fläkt och spisfläkt. Att värma vatten med varmvattenberedare förbrukar cirka 20 % energi per år.

Genom att följa aktuella elbörspriser, använda energi sparsamt och medvetet och vara medveten om hur mycket el dina hushållsapparater använder kan du spara hundratals euro varje månad. Om du har ett låst börspaket per timme, börja bevaka elpriser redan idag!

Kuva: Pexels
Lähde: NordenBladet.fi


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory