Norge: Kraftbolag som samlat på sig rikedomar borde stå för elkompensation

Norge: Kraftbolag som samlat på sig rikedomar borde stå för elkompensation

NordenBladet – “Elkompensationen bör komma från elbolagen”, säger Tomas Norvall, Norrlands landshövding, och tillägger att det är orättvist att människor ska betala för sin egen elkompensation via sina skatter, samtidigt som elbolagen gör sina största vinster någonsin.

För närvarande är skillnaderna i elpriset i Norge mycket stora. Medan norra Norge upplever stora svårigheter seglar företag i södra Norge på en våg av enorma vinster, rapporterar nrk.no.

Elbolagen i Nordnorge befinner sig i en svår situation. Tidigare sa Nordkrafts vd Eirik Frantzen att han kände sig generad på grund av företagets enorma vinster, men nu säger han att det har varit ett mycket svårt år och att det inte är känt om bolaget kommer att kunna betala utdelning till den lokala kommunen. Eftersom elen där kostar endast några få ören (cirka 0,5 eurocent) per kilowattimme, innebär det att företaget går nästan med förlust.

Förra året betalade Nordkraft endast 27,5 miljoner norska kronor (cirka 2,9 miljoner euro) i utdelning till Narviks kommun. “Vi planerade att investera i förskolor, skolor och vårdhem. Om vi inte får ytterligare pengar från elbolaget kan det hända att dessa projekt inte kan slutföras”, säger Narviks borgmästare Rune Edvardsen.

I Stavanger, centrum för oljeindustrin i södra Norge, kostar elen nu 530 öre/kWh (cirka 0,55 euro/kWh). Det lokala elbolaget Lyse tjänar därmed enorma summor pengar. I början av året betalade Lyse 650 miljoner norska kronor (cirka 67 miljoner euro) till de lokala kommunerna, men gjorde samtidigt en vinst på 2,1 miljarder norska kronor (cirka 221 miljoner euro).

Bild: Norge, Stavanger (Pexels)
Källa: NordenBladet.fi


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory