Annons:

Valborg har förlöpt lugnt i hela landet

NordenBladet — Under valborg har polisen haft synlig övervakning av allmän ordning och säkerhet. Dessutom övervakar polisen att man följer de begränsningar som gäller folksamlingar och näringsställen.
Ur polisens synvinkel har valborgsmässoafton hittills löpt lugnt. Polisen har knappt alls ingripit i valborgsfirandet. Det har varit lugnt på allmänna platser. Rent allmänt har medborgarna på ett berömvärt sätt tagit hänsyn till anvisningar och regler. Polisen hoppas att valborgsfirandet fortsätter lika lugnt även i morgon.
Polisstyrelsen informerar nationellt om hur valborg förlöper även i morgon på första maj 1.5.2020 cirka klockan 10 och cirka klockan 18. Det här meddelandet bygger på information som samlats in från polisinrättningarna under torsdag 30.4 klockan 00–18.
Allmänna tillställningar, folksamlingar och vistelse på allmän plats
Läget har allmänt taget varit mycket lugnt i hela landet. Några förbjudna allmänna tillställningar har inte observerats i ett enda polisdistrikt, och således har polisen inte behövt ingripa i sådana.
Läget är ungefär det samma när det gäller vistelse på allmän plats. I Helsingfors har polisen i nio fall instruerat personer som vistats utomhus. Inget av fallen gällde ungdomar.
I polisdistriktet i Inre Finland har bara ett tiotal människor i vistats i grupper på några människor i parker i Tammerfors. I Jyväskylä ökade antalet fotgängare i gatubilden på eftermiddagen men inga större folksamlingar observerades.
I Sydöstra Finlands polisdistrikt ingrep polisen i ett fall av vistelse på allmän plats. En grupp på över 10 personer med både vuxna och barn sågs grilla i en park. Polisen instruerade sällskapet som avlägsnade sig från platsen.
Ungdomarna har uppfört sig mycket lugnt. Ungdomsgrupper på över 10 personer har inte observerats. I Östra Finland har barnen gett utlopp för sin uppdämda energi genom att stoja på fel sätt, och polisen har varit tvungen att ingripa i detta. Under natten observerades i viss mån ungdomar som körde omkring i bil i polisdistriktet i Tavastland.
Allmän ordning och säkerhet
Polisen har inte i någon större utsträckning än vanligt varit tvungen att ingripa när det gäller allmän ordning och säkerhet. Polisen har haft vanliga polisuppdrag som inte direkt knyter an till undantagstillståndet. Grovt sett har det under nämnda period varit färre larmuppdrag än under tidigare år.
I polisdistriktet i Inre Finland registrerades ett fall av hot med coronaviruset mot polisen i samband med ett egendoms- och rattfylleriuppdrag.
Vistelse på allmän plats och trafik samt restaurangverksamhet
I hela landet har människor rört sig utomhus i avsevärt mindre utsträckning jämfört med tidigare år. Människor har varit i farten främst ensamma eller i sällskap på några personer. Livligast och flest människor har det varit i köpcenter och hypermarketar.
I hela landet har trafiken förlöpt lugnt. I polisdistrikten i Inre Finland och Lappland ökade trafiken något på vägarna under nämnda period. Under nämnda period har det i viss mån förekommit typiska trafikförseelser såsom fortkörning och rattfylleri.
Polisen har övervakat restaurangernas verksamhet i hela landet. Under övervakningen har inga förseelser observerats i restaurangernas verksamhet. Under nämnda period har polisen fått tips om en lönnkrog i Uleåborgs polisdistrikt.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
Finlandnyheterpolisen

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory