Vad laga för mat? Recept: Blåbärsbakelse under marängtäcke
NordenBladet – Det finns inget bättre än en blåbärsbakelse gjord av färska bär. Gör bakelsen även festligare med ett marängtäcke. Bakelsen, som är lätt att laga, tar andan av både er och gästerna – en somrig och söt matupplevelse är garanterad!
Vad behövs?
150 g digestivekex
50 g smör
400 g blåbär
1-2 matskedar mjöl eller stärkelse
100 g socker
2 ägg i storlek L eller 3 i storlek M
50 g socker
saften av en halv citron
Hur göra?
Krossa kexen till botten och blanda med smält smör och tryck ner på botten och på sidorna i en bakpappersklädd öppningsbar form (23-26 cm). Till mellanlagret blanda blåbär med mjöl och socker och häll på kextbotten. Grädda i 180-200 grader i 20-30 minuter och därefter sänk temperaturen till 150 grader. För marängen vispa äggen och citronsaften till hårt skum. När skummets toppar sticker upp, tillsätt försiktigt sockret. Bred ut på blåbären och grädda i ca 10 minuter tills marängen har en ljusbrun yta. Låt kallna helt före serveringen, för annars kan blåbärslagret helt enkelt rinna ut.
Bilder: Mariliis Anger
Källa: MariliisAnger.NordenBladet.ee