Annons:

Ta inte risker i sportlovstrafiken – anpassa körningen till föret

NordenBladet — Sportloven i södra Finland ökar trafikmängderna, särskilt på de norrgående huvudvägarna. Semesterperioden märks av i trafiken under cirka tre veckor. Förutom på huvudvägarna ökar trafiken även på vägarna i närheten av vintersemesterorterna.
Polisen påminner om att det behövs tillräckligt med tid för en trygg semesterresa.
– Kontrollera redan före resan att bilens lampor och övriga anordningar fungerar klanderfritt och att eventuell last är väl fäst, säger polisinspektör Timo Ajaste på Polisstyrelsen.
Under resan bör man särskilt vara beredd på till och med stora variationer i föret.
– Vid dåligt före måste körhastigheten hållas nere och säkerhetsavstånden tillräckligt långa. Vid krävande körförhållanden, till exempel halka och mörker, lönar det sig oftast att helt avstå från omkörningar, säger Ajaste.
Vid längre körningar betonas även betydelsen av förarens vakenhet och koncentration på körningen.
– Vid krävande vinterförhållanden måste föraren rikta in sin koncentration helt på körningen och observation av den övriga trafiken, betonar Ajaste.
Polisen satsar på synlig övervakning
Utifrån förhandsanalys riktar polisen in sin synliga övervakning på hastigheter och körsätt, i synnerhet på vägavsnitt med stora trafikmängder som har varit olycksdrabbade. Förebyggande av trafikolyckor är det huvudsakliga syftet.
Därför vädjar också polisinspektör Timo Ajaste till alla trafikanter att följa trafikreglerna, undvika att ta onödiga risker och anpassa körningen till föret i sportlovstrafiken.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
Finlandnyheterpolisen

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory