Sverige: Musiken tog henne till Norden

NordenBladet – Diana har under de senaste åren upplevt Norden mer än många andra. Under sin uppväxt i Rumänien var språk och musik det största intresset. Redan på gymnasiet valde hon piano som inriktning där hon skrev arbeten om av Edward Griegs verk. Under studierna i svenska skrev hon en uppsats om skandinavisk musik under nationalromantiken, därefter ökade intresset för länderna i norra Europa. Diana fick möjlighet att via ett stipendium studera i Kumla, på Tärna folkhögskola. Därefter sökte hon till Uppsala Universitet för att studera Skandinavistik på Institutionen för nordiska språk, något som passade henne perfekt.

Första lediga sommaren sökte Diana en Nordkurs om isländskt språk och kultur, i Reykjavik. ”Stället gav mig nya vänner och fördjupade kunskaper. Dessutom fick jag uppleva Islands otroligt fina landskap och imponerande natur.”

Som en del i studierna valde Diana att göra praktik på föreningen Nordens kansli. Där arbetade hon främst med projektet 100 till 100, ett språkprojekt för skolor och lärare. Projektet granskade läromedel i svenska skolor för att analysera det nordiska innehållet.

Med Edvard Greig spelandes i hörlurarna åkte Diana direkt efter praktiken återigen på nordkurs, denna gång till Bergen i Norge. ”Jag fick öka mina kunskaper om det norska språket, främst dialekterna i tal men även skillnaden mellan de skriftliga språken bokmål och nynorsk. Men mest intressant var att få en inblick i den norska litteraturen.” Efter några veckors sommarkurs är Diana nu tillbaka i Uppsala men uppmanar alla som inte varit i Bergen att sätta staden högt upp på listan över nordiska städer att besöka.

__________

Under hösten 2019 kommer föreningen Norden göra en satsning för unga. Idag finns Nordjobb, Nordplus, Nordisk samarbetsorganisation för ungdomsarbete NSU, med flera som stöttar och hjälper unga att uppleva Norden.

Är du en någon du känner nyfiken, hör av er till oss, bli medlem och bjud in till aktiviteter redan nu. Ni kan också läsa mer om nordkurs på nordkurs.org eller om säsongsjobb på nordjobb.org.

Kontakt
Mari Andersson
Tel: 070-887 77 90
Mejl: mari.andersson@norden.se

Källa: Norden.se


Tags assigned to this article:
Sverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory