Sverige: Meningen med föreningen – Nordens jubileumsbok

NordenBladet – Föreningarna Nordens uppgift sedan 100 år tillbaka är att sprida kunskap om den nordiska gemenskapen, bilda opinion och påverka beslutsfattare. Ingenting tyder på att den uppgiften blir överflödig i framtiden.

I sin artikel Hundra år av nordism analyserar professor Peter Stadius (Centrum för Norden-forskning, Helsingfors universitet), Föreningarna Nordens betydelse för folkväldet och skapandet av en demokratisk tradition i Norden. Stadius kommer också med förslag till Föreningarna Nordens framtida positionering och profilering.

Kollegan Klaus Petersen (Syddanske universitet, Odense) problematiserar begreppet nordiska värderingar, som ofta påstås stå som grund för den unika gemenskapen mellan de nordiska länderna. Är den värdegrund vi så gärna lyfter fram unikt nordisk eller har vi helt enkelt varit framgångsrika med att förvalta och förädla universella humana värderingar?

För att det nordiska samarbetet i framtiden ska fungera effektivt och för att Norden utåt ska framstå som en enhet, eller bli världens mest integrerade region som ambitionen lyder, krävs att vi känner varandra bättre. För att vi ska lära oss mer om varandras samhällen behövs en nordisk offentlighet. Massmedia tycks vara ointresserat av att i nämnvärd grad bidra till en sådan offentlighet – en Skavlan gör ingen sommar – och därmed frågas vem som ska göra en avgörande insats. Redaktör Hilde Sandvik, som driver Broen.xyz, frågar sig om inte Föreningarna Norden borde åtaga sig att skapa en arena för nordisk offentlighet.

Jubileumsskriften ger förvisso de historiska ramarna för Föreningarna Nordens 100-åriga verksamhet, men ambitionen är framför allt att lyfta fram några centrala frågor med tanke på framtiden. Förhoppningsvis väcker artiklarna diskussioner som bär längre än enbart jubileumsåret.

Henrik Wilén
Förbundssekreterare
Föreningarna Nordens Förbund

Boksläpp på förbundsmötet
Lördag 21.9 kl.14
ABF, Sveavägen 41 (Hedénsalen)

Källa: Norden.seHigh quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory