Sverige: ”Se på mattorna – det är jag” – Märta Måås-Fjetterström på Kungliga slottet

NordenBladet —

Under sin uppväxt besökte Kungen ofta sin farfar Gustaf VI Adolf på Ulriksdals slott och Sofiero i Skåne. I de privata rummen låg flera mattor inköpta från Märta Måås-Fjetterstöms verkstad i Båstad. Idag finns de mattorna i Kungens ägo och pryder golv både på Drottningholm och Solliden. Flera av dessa privata mattor kommer för första gången att visas i Rikssalen på Kungliga Slottet.

Tillsammans med ett stort antal inlån från privatpersoner och institutioner blir det en storslagen utställning där Rikssalens klassiska barockarkitektur möter Märta Måås-Fjetterstöms vävda 1900-talskonst. Fokus ligger på de verk hon själv komponerade fram till sin död 1941.

Märta Måås-Fjetterström var en föregångare och en förnyare. Hon inspirerades av den rika textilhistorien men blicken var alltid riktad framåt och skaparkraften lät sig inte begränsas av traditioner, konventioner eller landgränser. Märta Måås-Fjetterström är designhistoria men inte förpassad till historieböckerna. Det som var modernt och nyskapande för 100 år sedan, är på modet och trendskapande idag. Märta Måås-Fjetterström upplever en välförtjänt renässans, firar nya konstnärliga framgångar, och pryder nya golv över hela världen.

Utställningens titel är Märta Måås-Fjetterströms egna ord. När hon ombads beskriva sitt konstnärskap sa hon: ”Se på mattorna – det är jag”. Det var mattorna som uttrycksfullt talade om vem hon var och som framhävde hennes skicklighet som färg- och formgivare.

Källa: Kungahuset.se


Tags assigned to this article:
KungahusetSverigeSweden

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory