Finland: Riksdagen och Teknikakademin i Finland TAF tar emot nomineringar till innovationspriset för kvinnor

NordenBladet — Riksdagen och Teknikakademin i Finland TAF tar emot nomineringar till innovationspriset för kvinnor. Organisationer fĂ„r nominera kandidater till och med den 28 februari 2019.

Innovationspriset tilldelas en kvinna eller en grupp av kvinnor för en vetenskapligt betydande teknisk eller ekonomisk innovation. Priset delas ut den 31 maj 2019 och uppgÄr till 110 000 euro.

Kandidater för innovationspriset 2019 fĂ„r nomineras under perioden 3.12.2018–28.1.2019. Vi tar uteslutande emot nomineringar frĂ„n organisationer som universitet, yrkeshögskolor, universitetssjukhus, sjukvĂ„rdsdistrikt, statliga forskningsinstitut, vetenskapsakademier, företag och stiftelser. Priset omfattar alla omrĂ„den inom ekonomi och teknik, till exempel bioteknik, medicinsk teknik, materialteknik, miljöteknik och informations- och kommunikationsteknik. Pristagaren ska vara finsk medborgare.

Priset delades ut för första gĂ„ngen 2017 och gick dĂ„ till professor Hele Savin för en metod som tillĂ€mpar nanoteknologi för att tillverka solceller med hjĂ€lp av svart kisel. År 2018 gick priset till PĂ€ivi MyllĂ€rinen, doktor i livsmedelsvetenskaper, som under sin anstĂ€llning vid Valio utvecklat en helt ny mejeriteknik och bland annat de första vĂ€xtbaserade alternativen till mjölkprodukter.

År 2016 uppmĂ€rksammade riksdagen den 110-Ă„riga historien av allmĂ€n och lika röstrĂ€tt genom att inrĂ€tta ett innovationspris för kvinnor inom teknologi och ekonomi. Priset markerar vikten av innovationer i dagens samhĂ€lle och lyfter fram kvinnornas betydande insats i den innovationsdrivna ekonomiska tillvĂ€xten.

Priset frÀmjar kvinnors möjligheter att visa sin expertis och driva nya idéer inom de viktiga samhÀllssektorerna teknik och ekonomi. Det stöder samtidigt nya innovationer och ny forskning som ger Finland avsevÀrt samhÀllskapital och ekonomisk vÀlfÀrd. Innovationen behöver ÀndÄ inte vara ny utan kan ha offentliggjorts tidigare.

Genomförandet och administrationen av processen kring utmÀrkelsen handhas av Teknikakademin i Finland TAF, pÄ vars förslag riksdagens kanslikommission har tillsatt en jury som ska göra en bedömning av kandidaterna. Juryn vÀljer ut de högst tio mest meriterade kandidaterna. Kanslikommissionen utser vinnaren bland dessa, och riksdagens talman överrÀcker priset till vinnaren eller vinnarna den 31 maj 2019.

Ytterligare information pÄ TAF:s webbplats

 

KĂ€lla: Eduskunta.fi


Tags assigned to this article:
FinlandRiksdagen

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory