Annons:

Resultatet av polisens övervakning: Fortkörning och förseelser vid övergångsställen i närheten av skolor

NordenBladet — Polisen övervakade trafiken nära skolor i synnerhet i början och slutet av skoldagarna under föregående vecka och veckan innan, när skolorna började. 3 140 arbetstimmar användes för övervakningen. I övervakningen observerades ett betydande antal fortkörningar samt försummelser av skyldigheten att använda bilbälte samt andra förseelser.
Uppmärksamhet riktades i synnerhet mot iakttagandet av regler som gäller övergångsställen samt fordonshastigheter i synnerhet 10–16 augusti då det europeiska hastighetsövervakningstemat genomfördes. Dessutom övervakades iakttagandet av trafikljus, användningen av skyddsanordningar samt faktorer som orsakar ouppmärksamhet i trafiken.
Många fortkörningar under övervakningsperioden
Polisen fick igen fast många förare för att köra med alltför stor hastighet, och en del av fortkörningarna inträffade nära skolor. Under den två veckor långa övervakningsperioden gavs sammanlagt 660 anmärkningar, 1 430 avgifter för trafikförseelse och 550 böter. 87 förare meddelades tillfälligt körförbud, varav största delen meddelades för stor fortkörning. Det är positivt att 36 förare färre meddelades körförbud än i fjol, även om vi nu satsade mera på övervakningen, säger polisinspektör Timo Ajaste vid Polisstyrelsen.
Tre bilister passerade en bil som stannat framför ett övergångsställe utan att stanna och 50 bilister lät inte fotgängare gå över vägen vid ett övergångsställe. Dessutom konstaterades det att 16 förare kört mot rött trafikljus eller inte stannat vid ett STOP-trafikmärke. 61 avgifter för trafikförseelse påfördes i lätt trafik, varav 25 var för cyklande på trottoar.
Användning av bilbälte räddar människoliv
Sammanlagt 113 förare eller passagerare utan bilbälte påträffades. 69 förare som använde mobiltelefon under körningen påträffades.
– Att använda bilbälte räddar människoliv i kollisioner. Bilbältet ska alltid användas även på korta bilfärder och på bakbänken, och också i tätorter, betonar Ajaste.
Han påminner också om att då körförhållanden försvåras i och med att det blir höst och mörkt framhävs ytterligare att förare under körningen endast ska koncentrera sig på att köra och observera andra trafikanter och inte till exempel på att använda sin mobiltelefon.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
Finlandnyheterpolisen

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory