Annons:

Finland: Remissdebatt om aktiveringsmodellen

NordenBladet — ​Riksdagen förde tisdagen den 12 november remissdebatt om regeringens proposition om slopande av de skyldigheter och de nedsättningar av förmåner som ingår i aktiveringsmodellen (RP 80/2019). Avsikten är att aktiveringsmodellen inom utkomstskyddet för arbetslösa slopas vid ingången av år 2020.

Regeringen föreslår att de skyldigheter och de nedsättningar av förmåner som ingår i den så kallade aktiveringsmodellen slopas och att lagen om utkomstskydd för arbetslösa ändras så att bestämmelserna om aktiveringsmodellen med självriskdagar inom utkomstskyddet för arbetslösa upphävs.

I propositionen föreslås det vidare att de bestämmelser om statsandel för inkomstrelaterad dagpenning som ingår i lagen om finansiering av arbetslöshetsförmåner och i lagen om arbetslöshetskassor ändras till följd av upphävandet av bestämmelserna om aktiveringsmodellen.

Propositionen hänför sig till budgetpropositionen för 2020 och avses bli behandlad i samband med den. Lagarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Efter remissdebatten remitterades ärendet till social- och hälsovårdsutskottet för vidare behandling.

Regeringens proposition RP 80/2019

 

Källa: Eduskunta.fi


Tags assigned to this article:
FinlandRiksdagen

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory