Annons:

Polisens dag firas virtuellt för första gången den 29 augusti 2020!

NordenBladet — Polisens dag har långa anor och evenemanget startades för att främja polisens synlighet på lokal, individuell nivå och växelverkan mellan människor. Polisens dag firas i år för 12:e gången och den arrangeras där också människorna är under denna exceptionella tid, nämligen på internet.
– Epidemin har tvingat oss att tänka på saker på ett nytt sätt, och vi funderade på hur vi under detta exceptionella år skulle kunna arrangera detta traditionella evenemang eller om vi skulle slopa det helt och hållet. Det ville vi inte, eftersom dagen har varit ett ypperligt tillfälle för möten och diskussioner runtom i landet. För att undvika folkmassor arrangerar vi dagen virtuellt, berättar polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.
Virtuell dag möjliggör växelverkan
Polisens dag lyfter i år fram polisens uppgifter på ett mångsidigt sätt. Temana grundar sig på polisens strategi 2020–2024: Polisen tryggar alla finländare vid alla tidpunkter.
– Att dagen ordnas virtuellt medför både möjligheter och utmaningar. Vi övervägde länge hur vi skulle kunna nå ut till så många medborgare som möjligt och även skapa växelverkan. Resultatet av övervägandet var en idé om en riksomfattande livesändning. I sändningen som streamas på lördag 29 augusti kl. 10–13 deltar alla polisinrättningar och -enheter, men det är även möjligt för medborgare att delta i sändningen – antingen genom att skicka in frågor på förhand, i realtid eller till exempel genom att ta det lekfulla testet En hurdan polis skulle du bli? och dela resultatet på Facebook, berättar överinspektör Ansa Jokiranta.
I den streamade sändningen behandlas polisens verksamhet enligt olika teman. Under tre timmar diskuteras bland annat den nya vägtrafiklagen, miljöbrottslighet samt förtroende och trygghetskänsla, polishundar och -hästar icke att förglömma. Polisens tjänstemän och till och med en polishund är programledare och debattörer, men i diskussionen på plats deltar även inrikesminister Maria Ohisalo och polisöverdirektör Seppo Kolehmainen.
Nya sätt att arrangera evenemang uppkommer genom samarbete
I år streamas även den traditionella konserten på Polisens dag där Helsingforspolisens musikkår uppträder. På konserten som kan ses på lördag 29 augusti kl.13 uppträder Paula Koivuniemi, Suvi Teräsniska och Mikael Saari. – Polisens musikkår är känd för sina informativa konserter för barn och unga och därför kommer vi också under lördagens konsert att höra hälsningar från samarbetspartner som i synnerhet under coronaepidemin har samarbetat med polisen, tillägger Sami Ruusuvuori, överkapellmästare för polismusikkåren.
Utöver streamningarna är det under Polisens dag även möjligt att följa med livesändningar på polisinrättningarnas kanaler i sociala medier och titta på förinspelade videor om polisens lokala verksamhet, som polisinrättningarna berättar mer om på sina kanaler. – Vi har aldrig gjort något liknande förut och det har varit fint att se hur alla har ställt upp med stor entusiasm och också vågat kliva ur sin bekvämlighetszon. Genomförandet av dagen är ett bevis på kraften i samarbetet inom polisen och med samarbetspartner. Även om vi hoppas att vi nästa år kan träffas ansikte mot ansikte under Polisens dag hoppas vi att vi också får ”se” dig som en del av den virtuella Polisens dag, sammanfattar Jokiranta.
Information om programmet på Polisens dag och kanaler i sociala medier: poliisinpaiva.fi
Skicka in frågor på förhand till: poliisinpaiva@poliisi.fi

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
Finlandnyheterpolisen

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory