Polisen inför en molntjänst – lättare att ta emot videor och fotografier

NordenBladet — Polisen inför tjänsten Pouta som gör det möjligt att ta emot digitalt material effektivare än tidigare. Tjänsten har utvecklats med stöd av Europeiska unionens fond för inre säkerhet. Tjänsten har varit i provanvändning i polisenheterna i Helsingfors, Vanda och Joensuu, och fått god respons.
Målet har varit att göra tjänsten Pouta så lättanvänd som möjligt.
– När polisen behöver fotografier, video eller annat liknande material av medborgare och företag i anslutning till ett ärende som undersöks, öppnar polisen en tillfällig webbsida för ärendet i Pouta. Med tjänsten är det lätt att skicka och ta emot de begärda upplysningarna, till exempel fotografier från en olycksplats eller videor från en övervakningskamera. På sidan finns en vy där det är möjligt att välja filerna och skicka dem vidare, berättar polisinspektör Kimmo Ulkuniemi från Polisstyrelsen.
Tjänstens användare får åtkomst till sidan med hjälp av en länk. Länken, vars adress börjar med Pouta.poliisi.fi, kan delas ut individuellt per e-post eller sms. Om det funnits ett stort antal människor på händelseplatsen, är det möjligt att publicera länken via polisens webbplats och kanaler i de sociala medierna samt eventuellt också i medierna.
I det nuvarande läget har polisen inte haft möjlighet att ta emot stora filer till exempel per e-post. Tjänsten Pouta erbjuder ett lättanvänt, datasäkert och krypterat sätt att ta emot material.
– Det gäller att observera att Pouta inte är en allmän tipskanal. När Pouta används, ber polisen alltid om att få material om en specifik händelse i tjänsten, påminner Ulkuniemi.
Det är viktigt för polisen att få material från händelseplatsen. Materialet fungerar som bevismaterial och hjälper i brotts- och olycksutredningen.
– I nödsituationer ska man ändå i första hand flytta sig till ett tryggt ställe, ringa nödnumret 112, hjälpa eventuella offer och vänta på att polisen kommer till platsen, säger Ulkuniemi.
Dataskyddet har beaktats vid planeringen och genomförandet av tjänsten.
Mer information finns på polisens webbplats på https://www.poliisi.fi/sakerhet_och_overvakning/pouta_tjansten

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
Finlandnyheterpolisen

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory