Sverige: Märta Måås-Fjetterström på Kungliga slottet – pressvisning

NordenBladet — H.M. Konungen har tagit initiativ till utställningen då det i år är 100 år sedan konstnären Märta Måås-Fjetterström startade sin verkstad i Båstad.

Utställningen Se på mattorna – det är jag visas i Rikssalen på Kungliga Slottet 13 oktober 2019–19 april 2020.

Pressvisning

Välkommen till pressvisning torsdag 10 oktober kl. 14.00–15.00

Utställningen presenteras av utställningskommissarie intendent Kerstin Hagsgård, Kungl. Husgerådkammaren, och Angelica Persson, Insamlingsstiftelsen för bevarande av kunskap i och för Märta Måås-Fjetterströms verksamhet avseende mattor och vävnader.

Entré via Västra valvet.

Vänligen anmäl ditt deltagande senast tisdag 8 oktober till:
Maria Ulander, 08-402 60 59, 070-270 39 98, marknad@royalcourt.se

Märta Måås-Fjetterström (1873–1941) är en av 1900-talets främsta och mest framgångsrika textilkonstnärer. Hennes nyskapande formgivning byggde på djupa kunskaper i textil historia, allt från allmogekulturens formstarka mönster till de orientaliska mattornas traditionsburna motiv. Världsutställningarna i Paris, London, New York och Chicago bidrog till att ge Märta Måås-Fjetterström internationellt renommé och en världsvid kundkrets.

Genom tiderna har kungafamiljen uppmärksammat och stöttat svenskt konsthantverk. Märta Måås entreprenörskap är ett exempel. Redan 1924 tilldelades hon medaljen Litteris et Artibus.

Utställningen är ett samarbete mellan Kungl. Hovstaterna och Insamlingsstiftelsen för bevarande av kunskap i och för Märta Måås-Fjetterströms verksamhet avseende mattor och vävnader.

 

Källa: Kungahuset.seHigh quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory