Kronprinsessparets officiella besök i Bosnien och Hercegovina

NordenBladet —

Syftet med besöket är att stärka de redan goda relationerna mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina. Teman som berörs under besöket inkluderar klimat, miljö, hållbar utveckling, innovation och entreprenörskap samt ungdomars deltagande.

Ur programmet för besöket i Bosnien och Hercegovina

Programmet är preliminärt och kan komma att ändras. Programpunkter kan läggas till eller tas bort.

Tisdag 5 november

Möte med presidentrådet
Besöket i Bosnien och Hercegovina (BiH) inleds med att det folkvalda presidentrådet tar emot Kronprinsessparet och statsrådet vid ett möte. Ordförandeskapet roterar mellan de tre representanterna var åttonde månad och politiska beslut kan endast fattas med konsensus.

Middag
Som avslutning på första dagen deltar Kronprinsessparet och statrådet vid en officiell middag där BiH:s premiärminister och talman står värd.

Onsdag 6 november

Trädplantering
Andra dagen i BiH inleds med att Kronprinsessparet och statsrådet deltar vid en trädplanteringsceremoni tillsammans med BiH:s minister för utrikeshandel och ekonomiska relationer samt med miljöministrarna från Republika Srpska och Federationen BiH, samt borgmästaren från Brcko-distriktet.

Trädplanteringen äger rum för att uppmärksamma att det svenskfinansierade arbetet med att ta fram en ny miljöstrategi för BiH inleds.

Sarajevo City Center – utställningen ”Smart cities”
Efter trädplanteringen besöker Kronprinsessparet och statsrådet, tillsammans med ministrarna, en utställning i Sarajevo City Center. Utställningen visar upp smarta och innovativa lösningar i BiH som finansieras av Sverige för att göra städer miljövänligare.

Konferensen ”Smart growth for the new climate reality”
Från utställningen promenerar Kronprinsessparet och statsrådet till parlamentet där konferensen “Smart growth for the new climate reality” äger rum. Konferensen inleds med att Kronprinsessan håller tal, följt av statsrådet.

Konferensens fokus är smarta städer, miljölösningar, luftkvalité samt förnybar energi. Konferensen arrangeras av UNDP och Sverige.

System Verification och RoboKids
Från konferensen åker Kronprinsessparet till det svenska IT-företaget System Verification och hälsas välkomna av grundaren Hamdija Jusufagic, med föräldrar från BiH.

Som avslutning på besöket träffar Kronprinsessparet barn från Banja Luka och Sarajevo som deltar i en workshop med RoboKids. Chefen för ungdomsorganisationen KULT och chefen för RoboKids berättar om verksamheten och Kronprinsessparet får möjlighet att delta i workshopen. De båda organisationerna får stöd från Sverige.

Möbelmuseet Zanat i Konjic
Under eftermiddagen besöker Kronprinsessparet och statsrådet möbelmuseet Zanat i Konjic som tillverkar träsnideri med en unik traditionell teknik samt moderna möbler i samarbete med svenska designers.

Torsdag 7 november

Trebevic
Sista dagen i BiH inleds med att Kronprinsessparet och statrådet besöker Trebevic och träffar ungdomar som deltar i en workshop. Workshopen arrangeras av svenskfinansierade organisationen Center for Promotion of Civil Society (CPCD) och belyser frågor kring miljö och nedskräpning i naturen.

Efter workshopen åker Kronprinsessparet och statsrådet till en utkiksplats och promenerar till bob-banan som förstördes under kriget. Borgmästrarna för Sarajevo och Östra Sarajevo berättar om platsen och den nya linbanan som invigdes 2018.

Som avslutning på besöket på Trebevic träffar Kronprinsessparet och statsrådet representanter från Mine Action Group (MAG) och Jonas Zachrisson, från Norwegian People’s Aid samt svensk chef för en skola som utbildar minröjningshundar, och får information om minröjning. Mine Action Group får stöd av Sverige.

Källa: Kungahuset.se


Tags assigned to this article:
KungahusetSverigeSweden

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory