Finland: Innovationspriset för kvinnor till professor Heli Jantunen

NordenBladet — Riksdagens vice talman Paula Risikko har tilldelat professor Heli Jantunen innovationspriset för kvinnor för en ny lĂ„gtemperaturmetod för tillverkning av keramiska komponenter. Professor Jantunen arbetar vid UleĂ„borgs universitet.

Professor Jantunen Àr den första att ta fram en metod för tillverkning av elektrokeramer i ultralÄg temperatur. Den nya generationens elektrokeramer utgör ett revolutionerande genombrott pÄ global nivÄ. De kan tillverkas energieffektivt vid lÀgre temperatur och med nya material och de Àr miljövÀnliga. Tillverkningen kan ske lokalt i korta serier med 3D-teknik. Den nya teknikens uppskattade marknad uppgÄr till cirka 900 miljoner US-dollar, och produkterna utgörs i huvudsak av miniatyriserade sensor-, RF- och mikrovÄgsmoduler samt av filter, brytare och antenner i telekomtillÀmpningar.

Tillverkningen av keramiska komponenter har hittills krĂ€vt temperaturer som Ă€r för höga för de halvledar- och polymermaterial som allmĂ€nt anvĂ€nds i elektronik. Dessa material har dĂ€rför inte kunnat kombineras med keramer. Jantunens forskargrupp har lyckats fĂ„ ned tillverkningstemperaturen för keramiska komponenter till under 500 grader, och under vissa villkor Ă€nda ned till rumstemperatur, vilket gör det möjligt att direkt kombinera keramiska komponenter med temperaturkĂ€nsliga material och utveckla nya tillĂ€mpningar. Den av Jantunen utvecklade metoden har sĂ€nkt energibehovet med upp till 15–30 procent, vilket inte bara tillĂ„ter avsevĂ€rt billigare produktionsanlĂ€ggningar och enklare processer utan ocksĂ„ en miljövĂ€nligare produktion. Tillverkningsmetoden har med framgĂ„ng utnyttjats exempelvis för tillverkning av en keramisk antenn.

Innovationspriset beviljas av riksdagen för att uppmÀrksamma Ärsdagen för den allmÀnna och lika röstrÀtten, som infördes den 1 juni 1906. Priset Àr 110 000 euro och delas Är 2019 ut för tredje och sista gÄngen. Priset kan ges till en kvinna eller en grupp av kvinnor för en vetenskapligt betydande teknisk eller ekonomisk innovation.

Den praktiska processen kring utmÀrkelsen handhas av Teknikakademin i Finland TAF. Pristagaren har utsetts av riksdagens kanslikommission. 

 

KĂ€lla: Eduskunta.fi


Tags assigned to this article:
FinlandRiksdagen

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory