Inbrotten i bostäder ökar i och med sommaren, värmen och det friare resandet efter coronarestriktionerna

NordenBladet — Polisen påminner om att skydda bostaden både då man är hemma och på semesterresa. En stor den av inbrotten i bostäder sker mitt på dagen, till exempel medan husfolket är och handlar i närköpet.
Statistiken över inbrotten visar att antalet inbrott i bostäder ökat igen efter coronarestriktionerna. Inbrotten ökar också på grund av värmen och människor som ger möjligheter till inbrott till exempel med öppna fönster och vädringsfönster.
– Medan husfolket grillar på bakgården kan någon ta sig in i bostaden genom en olåst dörr på framsidan och stjäla egendom som ligger framme, till exempel plånböcker, berättar polisinspektör Jyrki Aho från Polisstyrelsen.
Inbrottstjuvarna är aktiva i semestertider
Det som kan observeras vid hemmet kan ge tydliga tecken om ett tomt hem för tjuvar, som kan kolla upp på ett eller annat sätt om husfolket är borta.
Kriminella förbipasserande lägger märke till en brevlåda som svämmar över eller en gräsmatta som väntar på att bli klippt. Semesterbilder som publiceras på sociala medier kan även nå personer som blir intresserade att ta reda på din hemadress.
– Kriminella iakttar omgivningen och till exempel då du lämnar ditt hem. De gör sina brott där det finns bara en liten risk för att bli fast, det vill säga på undanskymda ställen, förtydligar polisinspektör Jyrki Aho.
– Polisen får då och då kännedom om fall då någon ringt på dörrklockan och personerna som verkat överraskade då husfolket öppnat. De frågar något eller försöker sälja något, fastän de kommer med tomma händer.
Statistiken visar en ökning under den senaste tiden, fastän det inte märks i årsstatistiken
– Enligt halvårsstatistiken minskade inbrotten i bostäder med cirka 7 procent under det första halvåret i hela landet, det vill säga med 62 polisanmälda inbrott. Det här beror särskilt på att reserestriktionerna gällde även de kriminella utanför landets gränser, konstaterar polisinspektör Jyrki Aho.
Nu är läget ett annat och det ser vi som en ökning i statistiken över inbrott i bostäder. Även värmen gör det lättare för de kriminella eller så ger husfolket oväntade möjligheter till inbrott. Öppna fönster och vädringsfönster samt en öppen dörr till bakgården/balkongen både dagtid och nattetid gör det alltför lätt att ta sig in i bostaden.
– Inbrott i bostäder görs ofta i serier och förövarna har ofta hemmen under uppsikt en längre tid. Förövarna kan således bli observerade och tips bör ges till polisen till exempel på polisens webbplats.
I brådskande fall ska du alltid kontakta polisen via nödcentralen, det vill säga ringa numret 112.
Genom observationer har polisen utrett många omfattande brottsserier. Allmänhetens hjälp är av avgörande betydelse för polisen.
Säkerhetsåtgärder hindrar inte alltid inbrott i bostäder, men gör gärna åtminstone det här:

Se till att dörrar och fönster är låsta Se även på andra sätt till att skydda ditt hem mot inbrott
Lämna inte i trädgården föremål som gör det lättare att ta sig in i bostaden eller är lätta att stjäla, till exempel verktyg.
Dela inte dina semesterplaner i detalj på sociala medier.
Hemmet ska se ut som om någon bor där.
Sätt upp en varningsskylt om ett larmsystem, speciellt om du har ett larmsystem.
Kom överens med grannar/kompisar om att se till varandras hus och tömma brevlådan.
Lämna inte reservnycklar på ställen där varje kriminell förstår att söka dem.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
Finlandnyheterpolisen

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory