Handbok om offentlighet inom polisen publicerad

NordenBladet — Polisstyrelsen och Polisyrkeshögskolan har i samarbete utarbetat en handbok om offentlighet inom polisen som nu har publicerats. Handboken innehåller anvisningar för beslut och tolkningar i offentlighetsfrågor som är centrala i polisens verksamhet.
– Syftet med handboken om offentlighet är att så täckande som möjligt beskriva offentligheten vid uppgifter som rör polisverksamhet, trots många bestämmelser och växlande situationer för tillämpning, säger kriminalöverinspektör Maarit Salomaa från Polisstyrelsen.
Ett viktigt mål är också att tjänstemännen enhetligt tillämpar lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet.
– I enlighet med jämlikhetsprincipen ska enskilda medborgare bemötas likadant i likadana situationer och å andra sidan ska media betjänas på samma sätt, säger Salomaa.
Den vanligaste situationen för tillämpning av handboken om offentlighet skulle enligt Salomaa röra förundersökning då till exempel en journalist beställer ett förundersökningsprotokoll för sitt arbete.
Enligt grundlagen är handlingar och andra upptagningar som innehas av myndigheter offentliga om deras offentlighet inte särskilt har begränsats av nödvändiga skäl. I polisens uppdragsfält finns dock många begränsningar angående dessa krav.
Handboken om offentlighet hittar du på polisens webbplats på adressen https://www.poliisi.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/intermin/embeds/poliisiwwwstructure/85427_IP1708211_Kasikirja_poliisin_julkisuusasioista_nett.pdf?52d819dc9b5ed788 (endast på finska)

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
Finlandnyheterpolisen

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory