Bloggaren och redaktören Helena-Reet Ennet: Jag är dålig på att begära betalning och därför arbetar jag hellre utan betalning än jobbar billigt

Bloggaren och redaktören Helena-Reet Ennet: Jag är dålig på att begära betalning och därför arbetar jag hellre utan betalning än jobbar billigt

OHMYGOSSIP – Varannan dag kan man läsa i utländsk press att någon Instagram, Twitter eller YouTube stjärna tjänar på sin site femsiffriga summor på bara ett par utskick. Den berömda amerikanska företaget AOL ställde frågor till den som valts till en av Skandinaviens mest inflytelserika kvinnor inom sociala medier och som är chefredaktör och en av ägarna för den femspråkiga mediekoncernen NordenBladet, Helena-Reet Ennet om påståendet lik detta stämmer och i vilken omfattning.

”Ingen vill prata om pengar, men personligen känner jag ingen som badar i pengar enbart tack vare sociala medier. Jag känner många utländska bloggare, sångare och modeller som har många följare på sina sidor och som tjänare skapligt genom sitt dagliga arbete (många tusen dagligen), men deras inkomster beror inte direkt på sociala medier. Sociala medier är då bara en bonus på hårt arbete och en förlängning av det”, berättar Ennet, som själv har mer än 5 miljoner läsare på Twitter.

Att någon tjänar femsiffriga summor på bara ett par utskick tror hon inte på. ”Det är relativt osannolikt om det nu inte gäller en Hollywood stjärna i A-klassen. Jag samarbetar med mycket rika företag och statliga verk men man kan bara drömma om sådana summor. Jag tar hand om sociala medier för många stjärnor på A-listan, men jag känner inte till att man har betalat sådana summor för utskicken. Fyrsiffriga summor ja, men jag känner inte till femsiffriga summor. Kanske är jag för liten i branschen och naturligtvis kan jag inte prata för alla … jag är själv ovanligt dålig på att begära pengar. Extremt dålig på att fråga efter pengar. Jag tycker att det är obehagligt att fråga efter exempelvis 500 € även om man borde begära 20 000 eller mer för samma sak”, beskriver Helena-Reet som ett exempel taget ur luften. Därför har hon lämnat de ekonomiska avtalen, reklamförsäljningen och finansieringsfrågorna till andra.

”Jag har begärt för lite pengar och för att vara ännu mer ärlig, har jag i praktiken aldrig sysslat med reklamförsäljning. Jag gillar inte säljprocessen, jag njuter av den skapande delen av arbetet. Jag gillar att skapa en produkt som säljer, men inte för att sälja produkten”, säger Helena-Reet och tillägger att egentligen borde alla estländare (hon själv medräknad) modigt begära mer pengar och uppskatta mer det arbete de gör, den tid och det besvär det innebär.

Man har nämnt i finländsk media att genom att ge föreläsningar om sociala medier kan man tjäna 3 000 € åt gången, oavsett om det handlar om tre eller tre tusen deltagare. ”Tre tusen är en mycket liten summa, om man betänker den information och de kunskaper som kunden får. Jag är säker på att jag kunde sälja samma föreläsning många gånger dyrare, om man gör reklam på rätt sätt skulle man kunna sälja den utan större besvär. Frågan är vilket pris vi sätter på oss själva. För att jag uppskattar mig själv högt, men trots stor erfarenhet och långvarigt engagemang är jag dålig på att fråga efter pengar, gör jag hellre saker och ting gratis än för billigt.”


High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory