Annons:

Vi hjälper varandra: 112-dagen uppmuntrar till att uppmärksamma små gärningar

NordenBladet —

04.02.2020 kl 12.52Västra Nyland
Nödnummerdagen firas på tisdag 11.2.2020. Säkerhetsaktörerna inom Västra Nylands område uppmuntrar till att uppmärksamma de små gärningarna, med vilka man kan hjälpa hjälparna att hjälpa.
En liten, viktig gärning
112-dagen har uppmärksammats i Finland sedan år 1997. Temadagen lyfter fram trygghetens betydelse i människornas vardag. På 112-dagen vill man uppmuntra medborgarna att göra små, eller varför inte även stora, gärningar för den egna och näromgivningens trygghet.
En överraskande sak, som kan verka liten, är adressnumret och dess synlighet.
– I en nödsituation räknas varje minut. Synliga och tydliga adressnumreringar och orienteringstavlor säkerställer att hjälpen hittar fram, betonar Timo Levänen, säkerhetsutbildare vid Västra Nylands räddningsverk.
Västra Nylands säkerhetsaktörer uppmanar att kontrollera och säkerställa att adressnumreringen syns till vägen under alla tider på året och dygnet. Adressnumret och särskilt en gemensam orienteringstavla för flera hus ska vara så stor att den centrala informationen syns utan att man behöver stiga ur bilen.
112 Suomi-appen bidrar till att hjälpen når fram
De olika aktörerna inom säkerhetsbranschen påminner på 112-dagen Även om korrekt bruk av nödnumret. Om du är tveksam ifall det är fråga om en nödsituation eller inte, är det alltid bättre att ringa till nödnumret 112 än att låta bli att ringa.
– För att alarmera hjälp till händelseplatsen är det naturligtvis avgörande att myndigheten får information om det som skett. Därför är det också mycket viktigt att man lär speciellt barn att modigt ringa nödnumret när de själva eller någon annan är i behov av hjälp. Vanligtvis varnar man barn och unga för att man inte får ringa till nödnumret “i onödan”. Detta får ändå inte höja tröskeln för att ta kontakt med nödcentralen när någon behöver hjälp, konstaterar Markus Ramstedt, kommissarie vid polisinrättningen i Västra Nyland.
Lokalisering av en olycksplats sker enklare än förr med 112 Suomi-appen. När man ringer ett nödsamtal via appen kan uppringaren automatiskt lokaliseras. På detta sätt fås hjälpen enklare och snabbare i situationer där uppringaren inte vet den exakta platsen.
Polisinrättningens och räddningsverkets gemensamma evenemang på tisdag 11.2:
Köpcentrum Iso Omena kl. 14-19.
På tillfället får du värdefull information om trygghet i vardagen. Evenemanget arrangeras i samarbete mellan Kervo nödcentral, Västra Nylands räddningsverk och polisinrättningen i Västra Nyland, Köpcentrum Iso Omena, Finlands Röda Kors och föreningen Espys räddningshundar. Suomen Palohenkilöstön Urheiluliitto (idrottsförening för Finlands brandpersonal) utser under evenemanget årets idrottare bland brandpersonal för 2019.
Brandstationen, Ekenäs kl. 15-18, Genvägen 7
På tillfället får du värdefull information om trygghet i vardagen. Evenemanget arrangeras i samarbete mellan Västra Nylands räddningsverk och polisinrättningen i Västra Nyland.
Kom och bekanta dig med verksamheten
På 112-dagen arrangeras flera evenemang som är öppna för alla inom Västra Nylands område. Även flera avtalsbrandkårer håller dörrarna öppna och ordnar program. Information och tider gällande evenemangen inom Västra Nylands räddningsverks område hittar du här. Kom med och bekanta dig med trygghet i vardagen och hur du kan agera rätt i nödsituationer.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory