Tung insats mot buskörning

NordenBladet — Dussintals indragna körkort, olovliga körningar och utfĂ€rdade böter blev resultatet nĂ€r polisen i VĂ€rmland kraftsamlade mot buskörande mopedister och a-traktorförare i lĂ€net förra veckan.

Under totalt fem dagar har trafikpolisen med bitrÀde av ingripandepolis genomfört en riktad insats mot den alltmer uttalade problematiken kring trimmade mopeder och a-traktorer som i sjÀlva verket inte Àr traktorer utan bilar.
– Det har förekommit extremt mycket buskörning i flera vĂ€rmlĂ€ndska kommuner dĂ€r Karlstads kranskommuner och den norra lĂ€nsĂ€nden utmĂ€rkt sig mest sĂ€ger polisassistent Mikael Blomberg, ansvarig för insatsen.
Det har rört sig om en alltmer urspÄrad trafikkultur dÀr vissa ungdomar aktivt provocerat sÄvÀl polis som allmÀnhet genom direkt livsfarliga beteenden i trafiken. Det har handlat om bakhjulsÄkning med trimmade mopeder och oregistrerade crossmotorcyklar, körning pÄ cykelbanor, parker och andra omrÄden dÀr motortrafik inte ska förekomma.
– Det har ocksĂ„ handlat om ytterst bristfĂ€lliga fordon dĂ€r sĂ„vĂ€l körriktningsvisare som strĂ„lkastare monterats bort. I kombination med att mopederna Ă€r trimmade utgör de en kraftigt förhöjd risk för sĂ„vĂ€l förarna som allmĂ€nhet som kan rĂ„ka komma i vĂ€gen, fortsĂ€tter Blomberg.
– Det handlar ocksĂ„ om ren omdömeslöshet, brist pĂ„ förstĂ„nd rent ut sagt, sĂ€ger Mikael Jernberg, gruppchef vid trafikpolisen.
Under insatsen som genomfördes med sÄ kallad profilering som arbetsmetod stoppades och kontrollerades 37 fordon. NÀst intill samtliga av dessa ekipage hade nÄgon form av brist, antingen i form av behörighet hos föraren eller rena fordonsbrister.
– Profilering innebĂ€r att vi utifrĂ„n det beteende vi ser avgör vilken typ av ingripande vi ska göra berĂ€ttar Blomberg. Med civila fordon kan vi bokstavligt talat nĂ€rma oss problemet, dokumentera och dĂ€refter ingripa. Vi har dels upptrĂ€tt helt civilklĂ€dda i civila polisbilar och motorcyklar, men ocksĂ„ i traditionella polisfordon. Vi har ocksĂ„ haft en hel del underrĂ€ttelseinformation att utgĂ„ ifrĂ„n, helt enkelt tips frĂ„n vanligt folk som tröttnat pĂ„ buslivet fortsĂ€tter Blomberg.
Metoden var mycket framgÄngsrik och polisen ser nu att insatsen gett ringar pÄ vattnet, det farliga beteendet har dÀmpats och mÀngden farliga och felaktiga fordon har minskat. För mÄnga ungdomar vÀntar nu dryga böter. Som straffmyndig över femton Är Àr man sjÀlv ekonomisk ansvarig för pÄföljder man drar pÄ sig till följd av bland annat trafikbrott. Vid alla typer av lagövertrÀdelse dÀr förövaren Àr under arton Är tas dessutom kontakt med vÄrdnadshavare.
– Det hĂ€r var inte sista gĂ„ngen vi genomförde en sĂ„n hĂ€r insats lovar Mikael Jernberg, gruppchef pĂ„ trafikpolisen.
 Av Lars Hedelin, presstalesperson polisregion Bergslagen

14 olovliga körningar
1 drograttfylleri
1 tillÄtande av olovlig körning
12 körkortsomhÀndertaganden
26 flygande inspektioner
21 ordningsböter (brister, hjÀlm, begagnat fel vÀgbana, onödig/störande körning med mera)
4 beslag.

Nyhet frÄn
Polisen

Publicerad 22 oktober 2019 09:56

Dussintals indragna körkort, olovliga körningar och utfärdade böter blev resultatet när polisen i Värmland kraftsamlade mot buskörande mopedister och a-traktorförare i länet förra veckan.

KĂ€lla: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information pÄ svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory