Trettonåriga estniska violinisten Estella Elisheva om sina konserter i Japan: Nu måste jag börja komponera själv

Trettonåriga estniska violinisten Estella Elisheva om sina konserter i Japan: Nu måste jag börja komponera själv

NordenBladet – Den 13-åriga student vid den judiska skolan i Tallinn, som studerat fiol vid Saku musikskola under sex år, fick börja njuta frukterna av sitt arbete. Estella Elisheva, som nominerades till den bästa fiolinisten i Nordvästra Estland i sin åldersgrupp, uppträdde som sångare i Israel i juni och i augusti fick hon ett alldeles nytt artistvisum för att ge fiolkonserter i Japan. För den unga musikern som tidigare bara uppträtt i Estland och Skandinavien är det ett stort steg på karriärstegen, vilket kommer att inspirera till att öva mera och överväga en karriär som musiker.

”Varje prestation inspirerar till att träna och arbeta hårdare. Att få uppträda ger en fantastisk upplevelse och mycket energi, nya bekantskaper och idéer för framtida planer. Ju mer jag övar, desto mer gillar jag musik eftersom färdigheterna möjliggör att spela musik på gehör och det blir lättare och lättare att lära sig nya stycken. Inte så mycket just nu men så småningom börjar jag skriva musik själv”, säger Estella Elisheva till NordenBladet.ee.

”Jag har det relativt lätt – på musikskolan har jag de bästa lärarna på plats tre eller fyra gånger i veckan för att dela med sig av sina kunskaper, med min fiolärare Kaari Klesment och min solfedzo-lärare Urmi Sinisaar har jag haft fantastik tur, och mamma som arrangerar, är manager och tar hand om mediakontakter. Mamma är mitt största fan – ger erkännande och inspiration varje dag. Mitt jobb är bara att öva. Jag uppträder nu som soloartist och med orkester. Men till exempel för Japan satte vi ihop en tillfällig grupp med fiol + kantele för att introducera estnisk musik där. För närvarande innehåller min repertoar mycket traditionell musik och folklore. Efter att ha återvänt från Japan kommer jag tillsammans med kantelespelaren Sandra Serena att ge ett par konserter även i Estland – även om de kommer att vara relativt små konserter, för mindre publik, men programmet är redan klart och varför skulle vi inte uppträda tillsammans igen. Jag kommer att spela solo även på en tillställning som Estlands president står för. ”

I Japan gav du många konserter och uppträdde på Estlands Musik Dag. Hur gick det med konserterna och planerar du att uppträda i Japan även i framtiden? ”Konserterna gick mycket bra. Konstellationen violin + kantele var ganska fascinerande som variation, eftersom jag vanligtvis spelar ensam, med ackompanjemang med flygel eller synth. Kantele bidrar med den nordiska mystiken, passar mycket bra ihop. Med 127 miljoner invånare är Japan världens 10: e största befolkning, med en enorm marknad och den japanska publiken förstår att värdesätta kvalitetsmusik. Nordens och vår kultur är djup, fascinerande och mystisk – vår musik är fantastisk att spela och bra att lyssna på. Det förmedlar lugn och ger styrka. Jag kommer säkert att uppträda i Japan även i fortsättningen.

Du säger det så säkert som om något redan är planerat? Hur fungerar det för en 13-åring att uppträda på andra sidan jordklotet? “Inget är spikat än, men det blir konserter när de planeras och organiseras. Min mamma, som är min manager, tar hand om alla praktiska detaljer. Jag har fått tillstånd upprättat hos en notarie att resa ensam, jag pratar fyra språk (Estella Elisheva talar förutom estniska även engelska och ryska flytande och har studerat hebreiska under sju år – red.), mamma gör kontrakt med agenter som i sin tur arbetar för evenemangen och deras marknadsföring och i utlandet med de lokala arrangemangen. Redan på flygplatsen i Japan möttes jag av den som ordnade allt för den Japanska delen – hotellen, dagsprogrammen, workshops och framträdandena är minutiöst planerade. Den här gången är jag artist för det japanska företaget Harmony Fields, och inom ramen för det gemensamma projektet för den japanska staden Saku och Saku i Estland.”

Vilkens slags framtidsplaner har du som artist? ”Just nu gör jag inga långtidsplaner för min karriär. Jag övar så mycket som möjligt, för jämfört med professionella musiker är jag totalt novis och nu kommer jag att ha tid till att komponera själv. Jag vill utveckla mig själv även som en kompositör och ge mitt bidrag till den estnisk musiken.”

Mer info om den unga fiolinisten Estella Elishevas sysslor hittar ni på hennes hemsida:  estellaelisheva.com och foton från resan i Japan kan ni se på hennes Instagram-konto: @estella.elishevaBild: Från vänster Shigekazu Yamada, Laura Linnaks, Sandra Sulin, Estella Elisheva, Aivar Surva och Mari Jürjens. (Harmony Fields/ Kazuhiro Kamio)

Förutom de estniska musikerna Estella Eisheva och Sandra Serena Sulin var denna gång med på denna turné till Japan och på Estlands Musik Dag även skådespelare och sångare Mari Jürjens (f.d. Pokinen) och kompositör och musiker Aivar Surva. Tidigare har flera andra estniska artister besökt Japan genom Harmony Fields – till exempel folkmusiker och sångare Mari Kalkun och folk-gruppen Trad.Attack!

★意識高すぎ….エストニアのスーパーキッズ来日★8/30 マリ・ユリエンス公演の オープニングアクトで出演する、13歳のヴァイオリン奏者エステラにもご注目を!<ヴァイオリニスト+無添加石鹸サイト運営+多言語+自閉症支援活動>…

Posted by Harmony Fields on Reede, 23. august 2019


Foto: Estella Elisheva (fiol).  (NordenBladet/ Helena-Reet Ennet)

Foto: Sandra Sulin (kantele) och Estella Elisheva (fiol).  (NordenBladet/ Helena-Reet Ennet)

Öppningsbild: Estella Elisheva (NordenBladet/Helena-Reet Ennet)


Tags assigned to this article:
Estella ElishevafiolfolkloreJapanMusik Dagviolin

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2021 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory