Tre försökte sälja stulna bilar – döms för grovt häleri

NordenBladet — Två män och en kvinna har i Södertörns tingsrätt dömts till fängelse för flera fall av grovt häleri. De tre anses utgöra en del i en brottslig verksamhet där stulna fordon manipuleras och identifieras om för att säljas vidare utomlands.

Det var i samband med en fordonskontroll i centrala Stockholm i juni 2023 som en polispatrull fattade misstanke om att bilen, en Range Rover Velar, var stulen. Vid en efterföljande husrannsakan på förarens adress återfanns ytterligare ett stulet fordon, en Dodge RAM.
– Det gjordes vid husrannsakan anmärkningsvärda fynd och det visade sig röra sig om en helförfalskning av fordonen och det är högst troligt att de skulle säljas vidare utomlands, säger Ronny Andreasson vid internationella brottsnätverksgruppen (IBN) i region Stockholm.
Vid husrannsakan fanns också tydliga indikationer på att det rörde sig om en omfattande brottslig verksamhet där stulna fordon identifieras om eller manipuleras för att sedan säljas vidare. Bland annat fann man nya registreringsskyltar, nya chassidekaler och att bilar folierats för att få en ny färg. Även försäkringar på fordonen hade tecknats utomlands för att dölja dess ursprung.  
I takt med att misstankarna om en mer omfattande brottslighet trädde fram växte även utredningens omfattning. Genom ett omfattande spanings- och utredningsarbete upptäcktes fler stulna fordon som manipulerats eller identifierats om och som kunde kopplas ihop med de nu dömda individerna.
Grovt häleri
I domen framgår det att de tre individerna varit delaktiga i en systematisk brottslighet där de stulna fordonen förfalskats eller identifierats om i syfte att säljas vidare. Brotten bedöms som grova då gärningarna har avsett betydande värde och att gärningarna utövats systematiskt och med uppsåt.
Påföljden blev fängelse i respektive 11 månader, 12 månader och 20 månader.
Ärendet utreddes vid internationella brottsnätverksgruppen i polisregion Stockholm, en grupp inom polisen som utreder internationell brottslighet. Det rör sig oftast om personer som är i Sverige under kortare perioder i syfte att begå stöldbrottslighet.
Ronny Andreassen och menar att detta blir ett allt vanligare fenomen och att man de senaste åren sett en ökning av stölder av så kallade premiumbilar:
– Personerna som begår denna typ av brottslighet har stor teknisk kunskap och de använder sig ibland av teknisk utrustning som görs om för att se ut som något annat. Men vi har idag en större kunskap om brottslingarnas tillvägagångsätt och vilken utrustning som används, vilket i sin tur leder till att fler döms.

Nyhet från
Polisen

Text Polisen region StockholmPublicerad 26 juni 2024 09.00

Två män och en kvinna har i Södertörns tingsrätt dömts till fängelse för flera fall av grovt häleri. De tre an

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory