Sverige: Prinsessan Sofia delade ut pris till barnrättshjältar

Sverige: Prinsessan Sofia delade ut pris till barnrättshjältar

NordenBladet – Torsdagen den 9 maj delade Prinsessan Sofia ut utmärkelser vid World’s Children’s Prize på Gripsholms slott. World’s Children’s Prize (WCP) är ett program som genomförs årligen i skolor över hela världen. Programmet ger elever möjlighet att lära sig om barnets rättigheter, demokrati och global hållbar utveckling.

Programmet inkluderar en global omröstning där skolor arrangerar egna valdagar, med allt som hör ett demokratiskt val till, och röstar på sina barnrättshjältar. Som mest har 7,1 miljoner unga röstat under ett enda år.

Den kandidat som får flest röster utses till mottagare av World’s Children’s Prize for the Rights of the Child, medan de andra två kandidaterna får ta emot World’s Children’s Honorary Award. Alla tre hedras som barnrättshjältar vid en ceremoni på Gripsholms slott i Mariefred.
Årets barnrättshjältar

-Ashok Dyalchand, Indien, som i 40 år kämpat emot barnäktenskap och för flickors lika rättigheter.
-Spès Nihangaza, Burundi, för sin 25-åriga kamp för föräldralösa barn, som drabbats hårt av aidsepidemin och ett brutalt inbördeskrig, samt andra fattiga och utsatta barn.
-Guylande Mésadieu, Haiti, som i 20 år kämpat för barn som tvingats till slavarbete i andras hem, barn i fängelse och barn som lever på gatan.

WCP-programmet grundades år 2000 och drivs av den svenska ideella stiftelsen World’s Children’s Prize Foundation (WCPF).

Sedan starten har en halv miljon lärare utbildats för att kunna arbeta med barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling i skolan.

Foto: Prinsessan Sofia tillsammans med pristagarna vid ceremonin på Gripsholms slott (World’s Children’s Prize)
Källa: Kungahuset.seHigh quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory