Sverige: Kungen närvarade vid 70-årsjubileet av Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90-årsfond

Sverige: Kungen närvarade vid 70-årsjubileet av Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90-årsfond

NordenBladet – Torsdagen den 2 maj närvarade Kungen vid 70-årsjubileet av Stiftelsen Konung Gustaf V:s 90-årsfond. Jubileet firades med ett seminarium i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet.

År 1948, när Gustaf V fyllde 90 år, skapades en fond för att hedra den dåvarande kungen på födelsedagen. Totalt samlade fonden in två miljoner kronor som dåvarande statsminister Tage Erlander lämnade över till Gustaf V som framhöll:

”Det skulle glädja Mig, om den fond, som Sveriges folk i år velat instifta, verksamt kunde komma att bidraga till främjandet av ungdomens frivilliga, ideella verksamhet, som alltid legat Mig varmt om hjärtat”.

Sedan dess har stiftelsen kontinuerligt delat ut bidrag till organisationer som vill stödja och utveckla ideell ungdomsverksamhet genom utbildning av ledare.
70-årsjubileum

I år firar stiftelsen 70 år och det firades med ett seminarium i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet. På plats fanns representanter från bland annat Myndigheten för ungdoms- och civilfrågor, regeringens demokratikommitté, Rädda barnen, Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU), Unga Reumatiker och RFSL Ungdom.

Foto: Kungen i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet. (Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna)
Källa: Kungahuset.se


Tags assigned to this article:
Konung Gustaf VSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory