Stor utredningsframgång i Malmö – flera fällande domar vid åldringsbrott

NordenBladet — Malmöpolisen har nått nya stora framgångar i flera ärenden bland annat rörande åldringsbrott. Inom loppet av en vecka har fyra domar fallit vid Malmö tingsrätt, där ett gediget utredningsarbete och samarbete har lagt grunden för utfallet.

– Våra utredare har gjort ett mycket bra jobb, säger Harald Runge, förundersökningsledare, lokalpolisområde Malmö söder.Under en veckas tid i början av oktober föll fyra domar vid tingsrätten gällande ärenden som utretts av en utredningsgrupp i lokalpolisområde Malmö söder. Två av fallen rör åldringsbrott där en konstellation, i ett av fallen, satt i system att söka upp äldre människor via internet för att sedan tillgripa deras kontokort.
Gärningspersonerna har sedan använt dessa för att ta ut varierande summor med.– Målsägandena har, med ett undantag, varit från 70-årsåldern till strax under 100 år. Samtliga har haft kraftigt nedsatt varseblivningsförmåga. Med något undantag har de behövt använda sig av rullatorer för att förflytta sig. För de som drabbats har brotten varit riktigt kränkande, säger Filiph Knutson, utredare.
I det aktuella fallet dömdes en kvinna till två års fängelse för bland annat stölder, fem grova stölder och försök till bedrägeri.
I det andra åldringsbrottärendet dömdes fyra personer för att ha ringt hundratals ensamboende åldringar, ofta kvinnor, i åldrarna 85 till 100 år. Gärningspersonerna har sedan uppsökt personerna och utgett sig för att komma från hemtjänsten. I hemmet har de tillgripit smycken och kontanter. Fyra personer dömdes till olika fängelsestraff mellan åtta månader till fem år för bland annat grova stölder och grova bedrägerier.
Övriga två fall slutade med tre års fängelse för grov misshandel för en man efter att ha knivskurit en person som han stämt träff med för att köpa ett föremål.
I ett annat ärende dömdes en man och kvinna till 5,5 års fängelse vardera för grov narkotikasmuggling där narkotika till ett belopp om flera miljoner hittades i en bil som kunde stoppas vid Lernacken.
Teknisk bevisning och samarbete har lett till framgångarna med fleråriga fängelsestraff, enligt Harald Runge.– Utredarna har ett brinnande intresse för de här olika brotten och går in för att lösa uppgiften. Sedan har ett bra samarbete inom gruppen, men även med andra enheter och Åklagarmyndigheten, varit avgörande, säger han och fortsätter;– Det här är kännbara straff i svenska mått mätt och sticker på det sättet ut. De här fyra olika ärendena har renderat totalt 27 års fängelse för åtta misstänkta.
– Vi har redan fått så mycket positiv respons kring arbetet, bland annat från allmänhet i bland annat åldringsbrottsfallen, vilket känns jätteroligt. Det här leder också till ett tryggare Malmö, säger Elin Bergkvist, utredare.

Nyhet från
Polisen

Text Ida Asplund ÅdahlPublicerad 22 oktober 2019 11:41

Malmöpolisen har nått nya stora framgångar i flera ärenden bland annat rörande åldringsbrott. Inom loppet av en vecka har fyra domar fallit vid Malmö tingsrätt, där ett gediget utredningsarbete och samarbete har lagt grunden för utfallet.

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory