Skeleton, som samlat in 41,3 MILJONER euro, blir det fjärde mest lockade uppstartsbolaget för investeringar i Estland efter TransferWise, Bolt och Monese

Skeleton, som samlat in 41,3 MILJONER euro, blir det fjärde mest lockade uppstartsbolaget för investeringar i Estland efter TransferWise, Bolt och Monese

NordenBladet – Det estniska uppstartsbolaget Skeleton Technologies, som tillverkar superkondensatorer, samlade 41,3 miljoner euro från investerare. Detta är den näst största investeringen i de estniska uppstartsbolagen efter Bolt i år.

“Det var en sak som Corona inte gjorde enklare – besök uteslöts och allt måste göras på distans”, beskrev Oliver Ahlberg (34), en av grundarna och styrelseordföranden för Skeleton Technologies (34), en ny generation tillverkare av energilagringsutrustning och -lagringssystem som grundades 2009, hur nyligen genomförd finansieringsrunda slutade med 41,3 miljoner euro, säger affärstidningen Ärileht.

Tillsammans med de nya pengarna – som nästan fördubblar det kapital företaget hittills har ackumulerat – har Skeleton samlat in investeringar för mer än 93 miljoner euro under sin verksamhetstid. Det lyfter företaget till det fjärde i rankningen av de estniska uppstratsbolagen efter TransferWise, Bolt och Monese den 3 november.

Taavi Madiberk, företagets grundare och VD, vägrade att säga vem som mer specifikt investerade pengar i företaget. Han förklarade kort att det är fråga om ledande europeiska industri- och teknikinvesterare som bland annat ledde det holländska betalningsföretaget Adyen från grunden till börsen, skriver tidningen.

Kreditinformationsföretaget Krediidiinfo visar att bilden av nya investerare är blandad. Bland andra finns till exempel Global Portfolio Investments S.L., registrerad i Spanien, den svenska investeringsfonden Nidoco AB, Karl Erik Bengt Wahlqvist, en schweizisk medborgare, men också medborgare i Kuwait och Hong Kong. Förutom de nya investerarna ökade de gamla aktieägarna, som Harju Elekter och Aivar och Margus Linnamäe, sina egna investeringar.

Madiberk tillade att de flesta av de nya investerarna kom via en finansiell rådgivare, den schweiziska bankjätten UBS. Det finns ingen strategisk investerare som har fått en avsevärd större andel, snarare många mindre ägare. Intresset för att investera i Skeleton var stort, bekräftade grundaren, och därför behövde man inte leta efter investerade långt borta. Hittills har det estniska uppstartsbolaget samlat in sammanlagt 93 miljoner euro.

Källa: NordenBladet.eeHigh quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory