Sista domarna i omfattande utredning i Falkenberg

NordenBladet —
Beatrice Damirjian fick som utredare i lokalpolisområde Falkenberg ansvar för samordningen av utredningen som pågick i nästan fyra år. Hon är sedan i mars i år analytiker på brottssamordningen i Halland. Bild: Gith Thedvall
Äldre blev bestulna när de var och handlade. Flera av stölderna anmäldes i Halland och lokalpolisområde Falkenberg fick ett omfattande utredningsärende. Nu har de två sista gärningsmännen i den nästan fyra år långa utredningen fått sina domar.
Det var hösten 2015 som flera åldringsbrott med samma modus anmäldes runt om i Sverige. Äldre personer blev bestulna på sina plånböcker i samband med att de var och handlade.
De nu dömda ingår i en omfattande utredning som pågått under flera år. Sammanlagt 45 åtalspunker och över 320 misstankar ingår i utredningen. Beatrice Damirjian var tidigare utredare i Falkenberg och fick ärendet på sitt bord redan vid första brottet i Falkenberg i oktober 2015.
– Första brottet i den här utredningen anmäldes i Växjö den 7 oktober 2015. Strax efter – den 21 oktober samma år gjordes ett liknande brott i en butik i Falkenberg. Vi hade då övervakningsfilmer från butikerna men visste inte personernas identitet, säger hon.
Brottserie i hela landet
Beatrice Damirjian skulle utreda brotten men visste inte vem personerna på övervakningsfilmerna var. Av en slump fick hon se gärningsmännen på bild när hon tittade på programmet Efterlyst.
– Där visade de bilder på en stöld som hade ägt rum i Södertälje och jag såg att det var samma gärningsmän som ingick i utredningen jag arbetade med. Då förstod jag också att brotten i Falkenberg ingick i en större serie av brott över hela landet, säger hon.
Två av männen som varit delaktiga i den här serien av brott dömdes i Halmstads tingsrätt våren 2018. En av dem dömdes redan 2016 till tre års fängelse. Och fick sedan två års fängelse till vid rättegången 2018. Nu har alltså ytterligare två personer, en man och en kvinna dömts i samma brottsserie för bland annat grov stöld och grovt bedrägeri. De dömdes till fyra respektive fem års fängelse och utvisning i tio år.
Distraherat personal och brottsoffer
Brotten har ofta skett inne i en matvaruaffär. Tillvägagångssättet som använts är framför allt att distrahera den äldre personen genom att till exempel fråga om någon vara samtidigt som den andre tar plånboken i väskan som ligger i eller hänger på kundvagnen eller rollatorn.
– De har använt olika sätt för att komma över kort och koder. Den här gruppen har arbetat tillsammans och det har alltid varit kvinnan som distraherat och medan en av männen hållit vakt så har den andre stulit plånboken, säger Beatrice Damirjian.
Genom tidsangivelser för brotten och uttag i bankomater kunde de se att gärningspersonerna efter brottet förflyttar sig snabbt till en eller flera bankomater för att ta ut pengar. I vissa fall har de också handlat och gjort försök till köp med målsägandens kort i någon butik. De beger sig sedan snabbt vidare till nästa stad.
– Det finns också fall där vi ser på filmerna att kvinnan distraherat kassörskan när en äldre person ska knappa in sin kod för att betala med kort. Mannen har då passat på att titta på koden och sedan stjäls kortet från den äldre personen. Ibland medan den äldre packar in varorna i sin bil och lagt ifrån sig väskan för en stund, säger Beatrice Damirjian.
Känt sig lurade
Efter stölderna från de äldre följde bedrägerier där gärningsmännen tog ut pengar från bankomater med målsägandens stulna kontokort. I vissa fall genomfördes köp i butiker med korten. Flera av målsägandena fick uppleva att de inte bara blev bestulna på sin plånbok, de fick också sina konton helt tömda av gärningsmännen, någon gång på belopp upp till 40 000 kr.
Utredningen som pågått i närmare fyra år har varit en jobbig process för målsägandena. Vid rättegångarna har de berättat hur kränkta de blivit, vilken osäkerhet det inneburit för dem, att är rädda och har ångest för att gå och handla själva.
– De har känt sig så lurade och dumma att de gått på ”tricket”, bara för att de ville vara hjälpsamma när en person frågar dem om något. Istället har de blivit bestulna. 
– Några målsäganden har börjat gråta vid förhören i tingsrätten, trots att det gått fyra år. Så hårt har de drabbats. Detta tycker jag är grund nog till att aldrig ge upp i dessa ärenden, det är riktigt fula brott som de här personerna har utsatt de äldre för, säger Beatrice Damirjian. 
Samordning av ärenden i landet
Redan 2015 fick lokalpolisområde Falkenberg frågan om de kunde samordna alla ärenden i denna brottsserie.
– Vi tog på oss hela utredningen och började nysta i det. Då tog vi direkt emot cirka 45 ärenden som gällde den här konstellationen misstänkta gärningsmän, säger Beatrice Damirjian.
För Beatrice Damirjian har uthålligheten varit avgörande för det framgångsrika resultatet.
– När vi är en myndighet som arbetar i samma system blir de här utredningarna enklare att hålla ihop än tidigare. De utredare som haft ärendena från början runt om i Sverige har varit engagerade och gjort ett riktigt bra jobb, säger hon.
Svårigheter i utredningsarbetet
Enligt Beatrice Damirjian finns det flera svårigheter i utredningar av den här typen av brott.
– Först och främst måste vi ha en identitet. Även om vi har dem på film så vet vi inte vilka de är. Brottsligheten sker under lång tid och de flyttar sig snabbt mellan städer. När anmälningarna kommer in i hela södra Sverige ända upp till strax norr om Stockholm som de gjort i det här fallet är det viktigt med samordning för att komma vidare i utredningen.
Beatrice Damirjian har arbetat med denna utredning i nästan fyra år. Hon är tacksam för det stöd hon fått från sina chefer och kolleger under utredningsarbetet. Och hon är mycket nöjd med domarna.
– Om jag ser till praxis så är fyra och fem års fängelse och utvisning i tio år bra vid den här typen av brott. Men framför allt har vi varit uthålliga och på så sätt visar vi gärningsmän och brottsoffer hur allvarligt rättsväsendet ser på de här brotten.

Sammanlagt sex misstänkta gärningspersoner har ingått i denna utredning. Fem män och en kvinna. En av männen har inte gått att identifiera. De har haft olika roller och varit aktiva i olika skeden av brottsligheten. Kvinnan och en av männen har varit med genom hela brottsserien. De andra männen har varit med i olika delar.
I februari 2016 greps en av männen i region syd. Han dömdes under våren 2016 i Helsingborgs tingsrätt för de brott han deltagit i under december 2015. Han dömdes till 3 års fängelse och utvisning i 10 år. Under tiden han satt i fängelse uppdagades att han även varit med i konstellationen från oktober 2015, därför dömdes han igen i mars 2018 till ytterligare 2 års fängelse. Sammanlagt fick han 5 års fängelse och 10 års utvisning.
Tre personer häktades i sin frånvaro och efterlystes internationellt. Våren 2018 dömdes ytterligare en av männen till 3 år och 6 månaders fängelse och utvisning i 10 år.
Oktober 2019 dömdes kvinnan och en man till fem respektive fyra års fängelse och utvisning i 10 år.
En av männen deltog endast i två av de ärenden som utreddes. Han begärdes aldrig häktad i sin utevaro.
Det finns en sjätte gärningsman som deltagit vid cirka tio av brotten. Denna person har inte gått att identifiera.
De fyra personerna har dömts för grova stölder, grova bedrägerier, egenmäktigt förfarande grovt brott, i de fall brotten har skett mot person. I något fall har exempelvis en GPS stulits, detta har bedömts som stöld.

Äldre blev bestulna när de var och handlade. Flera av stölderna anmäldes i Halland och lokalpolisområde Falkenberg fick ett omfattande utredningsärende. Nu har de två sista gärningsmännen i den nästan fyra år långa utredningen fått sina domar.

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory