“Shoulder surfing” – så går det till

NordenBladet — Bedrägeribrott blir allt vanligare och tillvägagångssätten varierar. Under tre veckor kommer polisen i Västerbotten att sätta fokus på några aktuella typer av bedrägerier. Denna vecka handlar det om en form av kortbedrägerier, kallat “shoulder surfing”.

Någon iakttar när du tar ut pengar eller betalar med ditt bankkort. Personen ser vilken kod du knappar in. Därefter så stjäl personen eller en medbrottsling ditt bankkort på något sätt. Kort tid efter stölden tar de ut pengar från ditt kort eller handlar dyra saker i butiker för dina pengar. De agerar snabbt innan du hinner märka att kortet är borta och spärra det eller innan att banken hinner reagera. Oftast opererar dessa personer på en ort under en kort period och reser sedan vidare för att göra samma sak.
Just nu sitter till exempel en kvinna i 30-årsåldern häktad i polisregion Syd. Hon greps på flygplatsen i Malmö den 30 september och är misstänkt för bedrägeri och egenmäktigt förfarande med koppling till i nuläget 13 brottsanmälningar, som rör totalt 45 olika brott. Det finns ytterligare misstänkta personer, de är identifierade men har ännu inte kunnat gripas. Ärendena är spridda över hela landet, i klustret ingår bland annat ett ärende från Byske.
Var uppmärksam vid uttagsautomaten, och tänk på att alltid skydda din kod. Förvara heller inte koden tillsammans med bankkortet.
Läs mer om hur du kan minska risken att utsättas för ett kortbedrägeri.
Presskontakt
Malin Axroth, kommunikatör
Telefon: 010-568 31 40
Relaterade artiklar
Romansbedrägerier – så går det tillInvesteringsbedrägerier – så går det till

Nyhet från
Polisen

Text Malin Axroth, kommunikatörPublicerad 31 oktober 2019 07:30

Bedrägeribrott blir allt vanligare och tillvägagångssätten varierar. Under tre veckor kommer polisen i Västerbotten att sätta fokus på några aktuella typer av bedrägerier. Denna vecka handlar det om en form av kortbedrägerier, kallat “shoulder surfing”.

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory