Annons:

Rekordmånga kunder ansökte om pass och personkort i Östra Nyland

NordenBladet —

07.02.2020 kl 15.36Östra Nyland
Mediameddelande 7.2.2020 om statistik för Polisinrättningen i Östra Nyland.
I fjol ansökte rekordmånga kunder om pass och personkort inom polisdistriktet för Polisinrättningen i Östra Nyland. 2019 ansöktes om nästan 15 000 fler personkort och mer än 4 000 fler pass jämfört med 2018.Ökningen är markant med tanke på att det 2018 ansöktes om cirka 28 000 personkort. Antalet ansökningar av personkort ökade alltså med mer än 50 procent.– Den här ökningen beror sannolikt på den lagändring som trädde i kraft vid årsskiftet för ett år sedan och innebar att körkortet inte längre duger som identitetshandling i sådana tjänster som kräver stark elektronisk identifiering, konstaterar överkommissarie Markku Koskimäki vid Polisinrättningen i Östra Nyland.Köerna till polisens tillståndstjänster blev långa i början av året när ett stort antal personer ansökte om personkort och pass, men antalet ansökningar jämnade ut sig mot slutet av året. När semesterperioder närmar sig blir det dock fortfarande långa köer vid polisstationernas tillståndstjänster. Polisen påminner om att även i år lönar det sig att ansöka om pass i god tid före vårens och sommarens semesterresor.– Jag rekommenderar att den som har en utlandsresa i sikte i vår eller sommar snarast kontrollerar datum för hur länge passet är giltigt. Numera är det behändigast att ansöka om pass och personkort på nätet. Om systemet meddelar att en ansökan om pass eller personkort kräver ett personligt besök vid en polisstation är det bra att på polisens webbplats boka en tid till en polisstation med tillståndstjänster, konstaterar Koskimäki.Ärenden som gäller pass, personkort och andra tillstånd kan oftast skötas elektroniskt på polisens webbplats www.poliisi.fi. Man behöver inte nödvändigtvis besöka polisstationen på den egna orten utan olika tillståndsärenden kan skötas vid vilken som helst polisstation med tillståndstjänster.
Statistiken visar att antalet egendomsbrott och bostadsinbrott ökat en aningAntalet egendomsbrott ökade i viss mån i fjol jämfört med 2018 (+1,45 %). En ökning har skett speciellt när det gäller antalet bedrägerier och stölder.– En förklaring till det ökade antalet egendomsbrott är åtminstone att utredningen av några större bedrägeriserier kunde avslutas i fjol, säger kriminalöverkommissarie Petri Eronen vid Polisinrättningen i Östra Nyland.Totalt sett har antalet fall av misshandel minskat i viss mån i polisdistriktet (-1,11 %).– Det här gäller i synnerhet grov misshandel, våldtäkter och misshandel på privat område. Däremot har fallen av sexuellt utnyttjande av barn och familjevåld ökat jämfört med 2018. Det innebär inte nödvändigtvis att den här typen av brott skulle ha ökat, utan eventuellt har tröskeln blivit lägre när det gäller att anmäla sådana brott. Det lönar sig alltid att ha en låg tröskel när det gäller att polisanmäla våldsbrott, konstaterar Eronen.Även antalet registrerade narkotikabrott ökade i viss mån jämfört med 2018. Relativt sett ökade antalet grova narkotikabrott mest, och 38 (+74,51 %) fler sådana fall registrerades i fjol jämfört med 2018.– Polisinrättningen i Östra Nyland hade i fjol ett aktivt år när det gäller beslag av droger. Polisen hade även synlig övervakning, och i Kervo genomfördes kanske det mest synliga övervakningsprojektet, säger Eronen.Trots säkerhetsuppdragen i samband med EU-ordförandeskapet övervakade polisen aktivt trafiken.– I polisdistriktet utfördes något mindre trafikövervakning ifjol på grund av EU-ordförandeskapet, eftersom VIP-gästernas eskortuppdrag tog upp resurser. I slutet av året kunde vi ändå återgå till normal dagordning och i år övervakar vi igen som vanligt trafiken i hela polisdistriktet, säger överkommissarie Timo Leppälä.
Den nyaste statistiken för Polisinrättningen i Östra Nyland inklusive kommunvisa uppgifter finns på webbplatsen www.poliisi.fi/ita-uusimaa/tilastot. Notera att antalet larmuppdrag för polisen inte direkt kan jämföras med 2018 eftersom alla uppgifter om antal, uppdrag och prestationer inte har förts in systemet i och med att det nya datasystemet Erica togs i bruk i fjol. Även trafikförseelser registreras med ett visst dröjsmål.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory