Polisens roll och beredskap i samband med finländare som eventuellt återvänder från lägret i Al-Hol

NordenBladet —

19.12.2019 kl 15.58Polisstyrelsen
På den senaste tiden har det offentligt diskuterats om en eventuell returnering av personer från lägret i Al-Hol i Syrien till Finland samt hur detta inverkar på landets interna säkerhet. I detta meddelande berättar Polisen om sin roll och beredskap i ärendet.
Polisen är inte den myndighet som fattar beslut i ärendet om återvändning. Utrikesministeriet är behörig myndighet i frågor som gäller biträdande av finländare utomlands och eventuell återvändning till Finland. UM svarar också för information kring dessa ärenden. Polisens huvudsakliga ansvar i denna fråga är att sköta om den allmänna ordningen och säkerheten i Finland samt att göra en förberedande undersökning av de återvändande personerna i enlighet med förundersökningslagen.
Myndigheterna är beredda för situationen inom den interna säkerheten och ett tätt samarbete mellan flera myndigheter pågår, men av säkerhetsskäl kan man inte gå närmare in på planerna.
‒Polisen är en av många inblandade i den helhet som gäller de återvändande. Att stödja de återvändande hör i hög grad till andra myndigheters och aktörers verksamhet. Myndigheterna bedömer det individuella stödbehovet för varje återvändare. Också säkerhetsaspekterna bedöms separat för varje person. Polisen verkar inom ramen för sina resurser och tillsammans med andra, berättar polisinspektör Sami Ryhänen från Polisstyrelsen.
Långsiktigt och systematiskt samarbete mellan flera myndigheter
Samarbete med flera myndigheter hör stadigt till Polisens förebyggande åtgärder och praktiska arbete, bl.a. ankarverksamhet som är vardag för polisen. Ankarverksamheten riktas mot att främja de ungas välbefinnande och förebyggande av brott i ett tidigt skede. Till Polisens samarbetspartners, såväl riksomfattande som lokalt, hör bl.a. social- och hälsovårdsmyndigheterna, skolor och ungdomsverksamheten, småbarnsfostran och religiösa samfund. Samtidigt samarbetar Polisen med olika organisationer och gemenskaper och invånare.
‒ Om personer återvänder till Finland kommer detta att kräva ett långsiktigt och systematiskt samarbete mellan flera myndigheter med tillräckliga resurser, poängterar Ryhänen.
Polisen kan inte kommentera medierna om enskilda familjers ärenden eller på vilket håll i Finland de återvändande eventuellt placeras. Myndigheternas gemensamma målsättning är i nuläget att trygga barnens intressen och integritet, så att de kan anpassa sig till ett liv i Finland.
‒ En lyckad anpassning till samhället är i enlighet hela samhällets intresse, konstaterar polisinspektör Ryhänen.
Polisen följer kontinuerligt med säkerhetens lägesbild
Polisen följer kontinuerligt med säkerhetens lägesbild. Polisen känner inte till akuta hotbilder för dem som eventuellt återvänder. Skyddspolisen svarar för hotbilden i samband med terrorism.
‒ Vid Polisstyrelsen har vi etablerade verksamhetsmodeller för att bekämpa terrorismen och för oroväckande personer. Skyddspolisen, Centralkriminalpolisen och den lokala polisen samarbetar tätt och kontinuerligt. Det här är inget nytt. Skyddspolisen, Centralkriminalpolisen och den lokala polisen samarbetar tätt kring att bekämpa terrorism och följa misstänkta personer och gör allt för att hindra olika hot. I öppna samhällen och inom ramarna för våra resurser är myndigheternas möjligheter att övervaka människor emellertid begränsade, säger polisinspektör Ryhänen.
Polisens tekniska och taktiska metoder är sekretessbelagda, och det är inte möjligt att belysa dem i offentligheten, utan att förutsättningarna för myndighetsverksamheten äventyras.
Förberedande undersökning av varje person som återvänder
Centralkriminalpolisen gör en förberedande undersökning av varje finländare som återvänder i enlighet med förundersökningslagen. I denna utredning kartläggs den återvändande personens roll i en eventuell förundersökning, alltså om personen i en straffprocess skulle ha rollen som vittne, målsägande, dvs. brottsoffer, eller misstänkt för brott.
Med riksåklagarens byrå diskuterar vi om att eventuellt inleda en förundersökning, efter den förberedande undersökningen. Detta är etablerad praxis i sådana situationer där ett misstänkt brott har begåtts utomlands.
‒ Det är ofta krävande att undersöka sådana misstankar om brott som har skett utomlands. Bevisningsfrågan är den samma som för brott som begåtts i Finland, konstaterar kriminalöverkommissarie Mika Ihaksinen från Centralkriminalpolisen.
Grunderna för att gripa personer har noga fastställts i lag. Polisen har rätt att gripa en person som misstänkt för brott då kriterierna enligt förundersökningslagen och tvångsmedelslagen uppfylls.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser





High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory