Annons:

Polisens riktlinjer gällande sammankomster med fler än tio deltagare

NordenBladet —

24.03.2020 kl 15.07Åland
Regeringens riktlinjer om att förbjuda sammankomster med fler än tio deltagare medför att sådana samlingar som det skall anmälas om eller sökas tillstånd för i enlighet med Lagen om allmänna sammankomster (530/1999) nu begränsas till max tio deltagare.
I enlighet med lagen handlar det om offentlig tillställning (nöjestillställning, tävling, utställning och motsvarande vilket man måste söka tillstånd för) samt allmänna sammankomster (demonstrationer och övriga arrangerade tillställningar som är öppna för alla inom ramen för rätten att samlas men som det måste anmälas om)
Detta föranleder följande:
· Polisen kommer att ge avslag på alla ansökningar som gäller offentliga tillställningar med fler än 10 deltagare, om de skall arrangeras på allmän plats
· Ifråga om redan behandlade offentliga tillställningar har arrangörerna en skyldighet att ställa in tillställningen på basen av §15 i Lagen om sammankomster
· Polisen kommer att förhindra, avbryta och om så är avsluta tillställningar ifall arrangören inte uppfyller sin skyldighet att ställa in.
· Polisen kan däremot inte förbjuda en allmän sammankomst på förhand. Gällande allmänna sammankomster ligger ansvaret på arrangören. Polisen kan dock ge anvisningar och föreskrifter gällande sammankomsten. Om de inte följs kan sammankomsten avbrytas och avslutas om så behövs
Restaurangbesök, samlingar i hemmet eller andra liknande sammankomster omfattas inte av förbudet.
Polisens linje är att ge råd, uppmaningar och befallningar i syfte att upprätthålla allmän ordning säkerhet. Om man organiserar en offentlig samling (en offentlig tillställning med mer än tio deltagare eller en allmän sammankomst), trots förbudet, kan det vara fråga om brott.
Var och en har ansvar över sitt eget beteende och ansvarar därmed även för andra människor. Åtgärderna som berör stoppandet av coronaviruset berör alla och vidtas för att läget ska kunna normaliseras så snart som möjligt.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory