Polisen riktar sig till unga män för att bekämpa sexualbrotten

NordenBladet — Fokus ligger på att förebygga och upptäcka sexualbrott i anslutning till krog- och evenemangsmiljön.
Lokalpolisområde Storgöteborg city inleder nu en insats riktad mot unga, med särskilt fokus på unga män, för att minska sexualbrotten i city. Fokus ligger på att förebygga och upptäcka sexualbrott, särskilt i och i anslutning till krog- och evenemangsmiljön där många brott sker eller inleds. På krogtoaletterna, i parken eller i taxin på väg hem.
– Krogmiljön är en plats där många sexualbrott både sker och inleds. Vi vill rikta oss direkt mot de unga män som utsätter människor för olika typer av sexualbrott, säger Max Olsson, lokalpolisområdeschef i Storgöteborg city.
Målet är att medvetandegöra unga om sexualbrottslagstiftningen, förebygga överservering och dess konsekvenser vid avisningar, upprätta polisanmälningar och samla in tips i pågående utredningar. Ordningsvakter vid stadens krogar involveras och informeras också kring hur de kan bidra till att förebygga sexualbrott.
– Vi ser bara den senaste månaden att det har polisanmälts sju våldtäkter och 13 sexuella ofredanden, i bara city. Samtidigt är vi medvetna om att det finns ett stort mörkertal när man, av bland annat rädsla, skam och okunskap eller lågt förtroende, inte polisanmäler, säger Max Olsson.
Mäns grova våld mot kvinnor
Satsningen med den operativa- och kommunikativa insatsen är en del av polisens övergripande fokusområde att bekämpa mäns våld mot kvinnor och fokuserar på att utveckla polisens arbete mot bland annat högriskaktörer som begår grova vålds- och sexualbrott mot kvinnor. Men det är också en del av polisens ständigt pågående arbete med säkra och trygga evenemang utifrån samverkan med både arrangörer och samverkansaktörer.
– Vi måste ha en offensiv inställning inom polisen för att förhindra, förebygga och utreda sexualbrott. Samtidigt är det avgörande att säkerställa effektiva arbetssätt för att tidigt vidta rätt utredningsåtgärder och därigenom öka antalet utredningar som leder till åtal och fällande domar, säger Max Olsson.
Kampanj för att uppmana till reflektion
Polisen kommer att genomföra en kampanj i sociala medier riktad till unga för att informera om sexualbrottslagstiftningen och vikten av att anmäla brott. Kampanjen syftar även till att få framförallt unga män att reflektera över sitt beteende och sina värderingar kring sex.
– Vi har en sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet där varje människa har rätt att bestämma över sin egen kropp. Att gå över någon annans gräns är olagligt och därmed brottsligt, säger Max Olsson.
– Vi behöver fortsatt prata mer om denna grova brottslighet på många håll i samhället – och uppenbart män emellan.

Fokus ligger på att förebygga och upptäcka sexualbrott i anslutning till krog- och evenemangsmiljön.

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory