Polisen misstänker att en Helsingforsbos uppgifter har använts för att förfalska ett identitetskort och för att ta lån i olika finansinstitut för över 100 000 euro

NordenBladet —

31.10.2019 kl 12.29Helsingfors
Den 22 oktober 2019 tog polisen emot en brottsanmälan enligt vilken någon med en Helsingforsbos personuppgifter orättmätigt hade lyckats ta lån i flera olika finansinstitut.
– Vi misstänker att någon med målsägandens uppgifter har tillverkat ett finskt identitetskort, till vilket man lagt fotografiet av den person som agerat oärligt i bankerna. Med det förfalskade identitetskortet har personen lyckats öppna bankkonton i två banker och med kontonas nätbankskoder kunnat teckna lån i målsägandens namn i olika finansbolag, berättar utredningsledare, kriminalkommissarie Hannu Kortelainen vid polisinrättningen i Helsingfors.
Polisen utreder de misstänkta brotten som grova bedrägerier och identitetsstöld. De misstänkta brotten har begåtts i oktober 2019.
– Under 2019 har några fall uppdagats där personer har presenterat förfalskade identitetshandlingar av god kvalitet för exempelvis kundservicepersonal i en bank eller hos en teleoperatör vid öppnandet av ett konto eller anskaffningen av ett mobilcertifikat.
– Förfalskningarna har varit högklassiga, men en noggrann undersökning av handlingen skulle ha avslöjat avsaknaden av de s.k. säkerhetsfunktionerna. Man måste dock känna till säkerhetsfunktionerna och veta vad man ska fästa uppmärksamhet på, till exempel identitetskort har flera säkerhetsfunktioner som kan avslöja en förfalskning, säger Kortelainen.
Polisen uppmanar alla som jobbar i kundservice till särskild noggrannhet när det gäller att säkerställa identitetshandlingars äkthet, i synnerhet vid s.k. kritiska kontroller, såsom vid öppnande av bankkonto och mobilcertifikat.
Polisen publicerar övervakningskamerans bild på den brottsmisstänkte för att få tag på honom och för att förhindra nya brott. Polisen misstänker att personen på identitetskortets fotografi är densamma som på bilden på finansinstitutets övervakningskamera.
Om du har tips för identifiering av de misstänkta ber vi dig skicka dem till polisen i Helsingfors, adress: analyysi.helsinki@poliisi.fi
misstänkt för brott 1jpg, 43,9 kB
misstänkt för brott 2jpg, 16,9 kB

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory