Annons:

Polisen inleder ingen förundersökning om tv-serier främst från 1980–1990-talet – ingen anledning att misstänka brott

NordenBladet —

02.12.2019 kl 11.33Helsingfors
I november har polisinrättningen i Helsingfors tagit emot flera begäranden av utredning om tv-serier som har visats bland annat på 1980–1990-talet.
Polisen har bedömt begäranden av utredning som hets mot folkgrupp. Enligt polisen finns det ingen anledningen att misstänka brott i ärendet.
I merparten av begäran av utredning har bara ett ospecificerat påstående om ett eventuellt brott framförts. Enbart påståendet om ett brott och omständigheterna kring det påståendet är inte en giltig grund varken för att inleda en förundersökning eller ens för myndigheterna att skaffa och granska ett omfattande material för en preliminär utredning i ärendet.
Under polisens preliminära utredning framkom inte heller att kulturprodukterna skulle uppfylla kännetecken för brottet hets mot folkgrupp. Vissa videoklipp har granskats till den del de konkret har preciserats i begäran om utredning.
I ärendet har man inte fått klarhet i att kulturprodukterna skulle ha använts som en del av något annat ramverk som tillsammans med kulturprodukten skulle väcka intolerans, förakt eller även hat mot någon minoritet som omfattas av straffrättsligt skydd vid hets mot folkgrupp. Således finns inte anledning att misstänka brott i ärendet, och ingen förundersökning inleds.
Undersökningsledarens detaljerade motiveringar framgår ur dennes beslut i ärendet. Enligt lagen om offentlighet i myndigheternas verksamhet är undersökningsledarens beslut en offentlig handling som vem som helst kan beställa från polisinrättningens dokumentförvaltning på adressen asiakirjatilaus.helsinki@poliisi.fi.
Det finns inget ytterligare att informera i ärendet.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory