Annons:

Polisen i Helsingfors blev klar med en exceptionellt omfattande förundersökning: en över 70-årig man misstänks för bland annat grov människohandel, människohandel och sexualbrott

NordenBladet —

15.09.2020 kl 09.01Helsingfors
Polisen har slutfört en exceptionellt omfattande förundersökning av en människohandels- och sexualbrottshelhet. Det tog över ett år för polisen att utreda helheten. I samband med utredningen förhördes närmare hundra vittnen, och dessutom hördes över femtio personer per telefon. Polisen informerar om resultaten av förundersökningen, eftersom fallet är samhälleligt betydande och förundersökningen varit föremål för stor medieuppmärksamhet.
Polisen misstänker en över 70-årig man för många brott, där offren enligt förundersökningen är sju kvinnor födda på 1980‒2000-talet. En del målsägande har varit minderåriga när de misstänkta brotten begicks.
De misstänkta brotten inträffade mellan 1.8.2004 och 19.11.2019. Gärningsplatserna är Helsingfors, Esbo, Raseborg, Suonenjoki och Kuopio.
Brottsrubriceringar:

grov människohandel och människohandel
grov våldtäkt
grovt sexuellt utnyttjande av barn
sexuellt utnyttjande
olaga hot

Polisen misstänker: Mannen utnyttjade de unga kvinnornas osäkra tillstånd och beroende ställning
Polisen misstänker att mannen hade träffat flickorna och de unga kvinnorna i Helsingfors och involverat dem i sin teaterverksamhet. Polisen misstänker att mannen lockat målsägandena att besöka och till slut bo hos honom. Polisen misstänker vidare att mannen haft flera bostäder i huvudstadsregionen och till slut en stor bostad i Ekenäs. Dessutom har den brottsmisstänkte haft tillgång till en bostad åtminstone i Kuopio. I bostäderna bodde förutom mannen två kvinnor, som misstänks för medhjälp till människohandel, samt ett varierande antal andra unga kvinnor.
– Enligt förundersökningen misstänker polisen att den brottsmisstänkte genom att utnyttja målsägandenas osäkra tillstånd och beroende ställning ‒ och även genom att utöva påtryckning mot åtminstone en del av målsägandena ‒ har involverat dem i sin verksamhet och inkvarterat dem i olika bostäder för att utsätta dem för sexuellt utnyttjande och/eller tvångsarbete i förhållanden som kränker människovärdet, berättar undersökningsledare, kriminalkommissarie Saara Asmundela.
Osäkert tillstånd syftar på att alla målsägande varit unga vid den aktuella tidpunkten ‒ trots att alla inte varit minderåriga ‒ och att de haft utmaningar i livet redan tidigare, om vilka de har berättat för den brottsmisstänkte, som alltså varit medveten om målsägandenas sårbara ställning. Den beroende ställningen baserar sig bland annat på att målsägandena har varit ekonomiskt och boendemässigt beroende av den brottsmisstänkte. En del av dem har också varit anställda av den brottsmisstänktes förening. Dessutom har den brottsmisstänkte utnyttjat sin ställning som en känd kulturperson.
Polisen misstänker att målsägandena fått uppfattningen att de måste agera enligt den brottsmisstänktes regler och order medan de bott hos honom. Gemenskapens regler har bland annat omfattat målsägandenas klädsel och utseende, ätande, rörelsefrihet och kontakter med personer utanför gemenskapen. Polisen misstänker att målsägandena har isolerats från sina familjer och vänner och att de inte har fått ha kontakter med utomstående. Det misstänks att målsägandenas skolgång eller studier också har begränsats delvis.
Det misstänks också att målsägandena har utsatts för våld och att en så kallad rädslans kultur rådde i gemenskapen. Dessutom misstänker polisen att en del av målsägandena har blivit utsatta för sexualbrott.
Vissa målsägande har varit anställda av den brottsmisstänktes förening, medan andra inte varit det. Även de som har haft arbetsavtal har i allmänhet överfört sin lön till den brottsmisstänktes konto i rater. Polisen misstänker att målsägandena ålades att arbeta övertid utan ersättning eller utan adekvat ersättning, ledighet eller semester.
Utöver målsägandena har polisen hört många vittnen, av vilka en stor del varit involverade i föreningens verksamhet på något sätt.
Den brottsmisstänkte greps i sin bostad i Ekenäs 19.11.2019. Samma dag gjordes husrannsakan på platsen, och i samband med den beslagtogs en stor mängd föremål och material, bland annat olika slags handlingar samt bild- och videomaterial, som i förundersökningen använts som bevis. Den brottsmisstänkte häktades av Helsingfors tingsrätt 21.11.2019 och är fortfarande häktad.
Två målsägande som utsatts för människohandel och andra brott misstänks för medhjälp till människohandel. Den ena av dem var häktad i början av förundersökningen, men hon frigavs efter att det framkommit att hon själv misstänks ha varit offer för bland annat människohandel i flera års tid.
Helheten vidarebefordras till åklagaren för åtalsprövning. Åtal ska väckas senast 18.11.2020.
Under förundersökningen har polisen samarbetat intensivt med Hjälpsystemet för offer för människohandel och Brottsofferjouren för att hjälpa och stödja målsägandena. Polisen tackar för samarbetet.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory