Annons:

Polisen flyttar utredning om misstänkt grov stöld till Turkiet – Polisen påminner om att brottsanmälan ska göras i det land, där brottet inträffat

NordenBladet —

31.01.2020 kl 13.04Helsingfors
Polisinrättningen i Helsingfors fick på hösten 2019 en brottsanmälan om en stöld, som inträffat på en Turkisk semesterort år 2015. Helsingforspolisen utredde fallet som en grov stöld utomlands.
– Fallet är såtillvida ovanligt, att det för flera år sedan drabbat en finsk målsägande utomlands och att det gäller en ansenlig summa pengar, säger utredningsledare, kriminalkommissarie Pekka Seppälä vid polisinrättningen i Helsingfors.
En finsk, pensionerad kvinna hade enligt förundersökningen sålt sin bostad på den turkiska semesterorten, sporrad av sin turkiska, manliga vän. Bostaden köpes av en bekant till mannen i slutet av år 2015. Kvinnan fick ca 40 000 euro i kontanter för sin bostad.
– Kvinnan hade lagt pengarna i ett kuvert och gett sig iväg tillsammans med sin turkiska vän för att deponera pengarna i en bank. På vägen dit hade vännen plötsligt tagit kuvertet från kvinnans hand och sagt att han för pengarna till ett säkert kassaskåp. Kvinnan ville inte att det här skulle ske, utan krävde att få tillbaka pengarna. Mannen hade dock snabbt avlägsnat sig från platsen med pengarna, förklarar Seppälä.
Efter det skedda kunde kvinnan inte längre nå sin turkiska vän.
Anhörig brottsanmälde
Kvinnan hade inte meddelat den lokala polisen i Turkiet om det skedda. Hon berättade om händelserna 2015 för sina anhöriga först i fjol höstas, varvid en anhörig brottsanmälde saken i Finland.
Fallet flyttas inom kort till den Turkiska polisen, enligt åklagarens beslut och på utredningsledarens förslag, eftersom det handlar om en ansenlig summa pengar. Den finska polisen har gjort de nödvändiga åtgärderna för förundersökningen. Polisen har också ett samarbetsavtal för brottsärenden med Turkiet.
Utredningsledare, kriminalkommissarie Seppälä framhåller dock, att den finska polisen inte har några befogenheter att undersöka brott som inträffat utomlands.
– Polisen kan endast efter särskilt övervägande flytta allvarliga brott för undersökning utomlands. Allvarliga brott är sådana, där den målsägande skadats eller drabbats av betydande egendomsförluster. I annat fall kan förundersökningen för ett misstänkt brott som skett utomlands inte inledas i Finland och den målsägande meddelas om det här, konstaterar Seppälä.
– En brottsanmälan ska alltid göras i det land eller på den ort, där personen utsatts för ett brott, påminner han.

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser

error: Content is protected !!
Copyright © NordenBladet 2008-2020 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory