Polisen effektiviserar brottsutredningar med kamerakarta

NordenBladet —

31.10.2019 kl 14.29Polisstyrelsen
Polisen har tagit i bruk en riksomfattande karta över övervakningskameror. Kamerakartan har lagrats i en databas med positionsdata för de övervakningskameror inom polisen, tullen och gränsväsendet som finns på allmänna platser.
I kartdatabasen samlas, med kamerainnehavarens samtycke, positionsdata för övervakningskameror liksom kontaktuppgifter till kamerans ägare.
– Avsikten med kamerakartan är att hjälpa personalen vid polisinrättningarna att i större utsträckning använda sig av befintliga övervakningskameror och deras numera goda bildkvalitet. Kartdatabasen och de kontaktuppgifter som finns där gör att polisen snabbare får bildmaterial om olika brott, säger polisinspektör Pekka Sallinen vid Polisstyrelsen.
Utredning om kameraövervakning redan i samband med brottsanmälan
Polisen vill nu komplettera kamerakartan och ber om hjälp av dem som har övervakningsutrustning.
– Avsikten är att få merparten av de övervakningskameror som finns i Finland med i polisens kartdatabas och samtidigt effektivisera polisens utredningsarbete. Polisen behöver då inte separat utreda om någon form av kameraövervakning finns på brottsplatsen utan med hjälp av kartdatabasen kan detta utredas redan i samband med brottsanmälan. Samtidigt hinner inte heller de inspelningar förstöras som finns i övervakningssystemen, säger Pekka Sallinen.
Frivilligt att lämna uppgifter
Sallinen betonar att polisen inte har någon som helst åtkomst till kamerornas operativsystem via kartdatabasen. Det är också frivilligt att lämna in uppgifter till databasen.
– Polisinrättningarna kommer att kontakta sådana som har kameraövervakning med en officiell begäran om att komplettera kamerakartan, säger Sallinen.
Du kan lämna in, ändra eller radera dina uppgifter som knyter an till kameraövervakning via de e-postadresser som finns på polisens webbplats På webbplatsen finns även närmare anvisningar om de uppgifter som polisen samlar in i kartdatabasen.
Länk till polisens webbplats

Källa: Poliisi.fi


Tags assigned to this article:
FinlandPolisens Nyheter och händelser

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory