Över 7 000 bilister kontrollerade i Bergslagen

NordenBladet — Under polisens nationella trafikvecka upptäcktes över 40 påverkade bilister på de regionala vägarna i Bergslagen. Samtidigt kontrollerades 7 003 bilister totalt.

Varje år har Polismyndigheten flera nationella trafikveckor på våra vägnät med syfte att stoppa och motverka brott samt jobba brottsförebyggande och trygghetsskapande. Mellan den 10 till 16 juni var det dags igen. Denna gång med fokus på alkohol och narkotika i trafiken.Totalt utfördes 7 003 LAU-kontroller i region Bergslagen fördelat på följande vis:
Värmland: 3 168
Dalarna: 2 025
Örebro: 1 810
Av dessa rapporterades 19 bilister för rattfylleri och 22 för drograttfylleri. Tjugo bilister erbjöds hjälp via SMADIT, av dem tackade sju ja.
Polisen erbjuder arbetssättet SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken) till de som ertappats med att framföra ett motordrivet fordon på väg eller sjö under påverkan av narkotika eller alkohol. Det innebär att den misstänkte föraren ges möjlighet till att frivilligt få kontakt med beroendevården för att få hjälp med sitt missbruk. Med SMADIT vill man även minska återfallsrisken till den här typen av agerande.
Förutom de rapporterade påverkade förarna upptäcktes även en del annan brottslighet. Totalt uppdagades en stöld (Värmland), sexton narkotikabrott, en efterlyst person samt fyra personer som omhändertogs enligt utlänningslagen i Örebro län då de inte hade laglig rätt att vistas i landet.
Flera ordningsböter skrev även ut, så som vid hastighetsöverträdelser, körförbud av fordon, felaktig lastsäkring med mera.

Statistik över trafikvecka

Län
Antal LAU-kontroller
RF Alkohol
RF Droger
Stöld
Narkotika

Värmland
3 168
7
10
1
7

Dalarna
2 025
4
3
0
2

Örebro
1 810
8
9
0
7

Nyhet från
Polisen region Bergslagen

Text Sophia JiglindPublicerad 19 juni 2024 12.54

Under polisens nationella trafikvecka upptäcktes över 40 påverkade bilister på de regionala vägarna i Bergslag

Källa: Polisen.se


Tags assigned to this article:
Polisens NyheterSverige

High quality & nature friendly luxury cosmetics from Scandinavia - ElishevaShoshana.com

Copyright © NordenBladet 2008-2022 All Rights Reserved.
Skandinaviska / Nordiska nyheter och information på svenska.
Scandinavian / Nordic news and info in Swedish.
Nordic News Service & Link Directory